Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора вкара германски неонацисти в гръцкия парламент

09 Февруари 2013 / 13:02:59  GRReporter
1448 прочитания

Членове на немската неонацистка организация «Freies Netz Süd»  от Бавария с гордост обявиха посещението си в парламентарния офис на Златна зора. Това посещение на представители на крайно дясната организация се доказва и от снимки, качени на тяхната уеб страница. Тази организация е известна като една от най-екстремистките в немското крайно дясно пространство и често властите са се занимавали с нея заради действия срещу емигранти. Членовете на «Freies Netz Süd» са посетили Атина в деня, когато Златна зора организира шествие  в центъра на столицата за годишнината от събитията на остров Имия. На страницата им се говори и за срещата на делегацията с Николаос Михалолякос, лидер на Златна зора.
 
Неотдавна немското списание „Шпигел” направи разкрития за връзки на Златна зора с екстремистки организации в Бавария, които са обект на разследване от немската полиция. Според списанието „у баварската полиция съществува безпокойство заради контактите на баварските нацисти с крайно десни екстремисти от Гърция”. Представител на баварския офис на Федералното бюро за защита на конституцията заяви за списание „Шпигел”, че „Златна зора” има международна мрежа от контакти и поддържа контакти и с баварските нацисти. Тези контакти се стимулират с взаимни посещения в Бавария и Гърция и със срещи на различни изяви на крайно десни организации в Европа”.

 Разкритията на „Шпигел” предизвикаха остра реакция  от страна на Златна зора, която в свое изявление твърди, че не са идентични с германските неонацисти. „Искаме да информираме всички, че Златна зора няма никаква връзка с чужди политически организации или партии” –твърдение, което се опровергава от фотографиите, качени на страницата на баварската крайно дясна организация «Freies Netz Süd».
 
Успоредно с публикуването на снимките, немските неонацисти пишат в страницата си, че посещението им в Атина е било в отговор на участие на представители на Златна зора в национал-социалистическия конгрес, провел се през ноември 2012 в Нюрнберг. На този конгрес се спира и „Шпигел” . От Златна зора   го опровергават в изявление от 5 февруари, твърдейки „Немското списание разкрива, че Златна зора е организирала  неотдавна конгрес (!) в този град в Южна Германия”.

Категории: Златна зора неонацисти Freies Netz Sud крайно десни Бавария
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus