Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Златни” са доходите на гръцките политици, все още търсят депутата, изнесъл един милион евро

27 Февруари 2012 / 15:02:38  GRReporter
1014 прочитания

До момента последствията от рецесията в Гърция се отразяват единствено и само на финансите на обикновените граждани. Защото дори през 2010, в разгара на икономическата криза гръцките политици получиха заплати в пълен размер. Сумите са потресаващи.

Според данните, които внесе в парламента заместник-министърът на финансите Филипос Сахинидис преди няколко месеца, заплатата на президента и депутатските обезщетения са натоварили държавния бюджет със „скромната” сума от 38 759 982 евро.

За заплати на депутатите за една година са били дадени общо 21 853 627 евро. Участниците в летните сесии и комисиите са получили в допълнение 5 374 248 евро. Добавките за организирането на депутатските офиси са стрували 8 920 681 евро, семейните добавки 200 271 евро, а разходите им – 1 778 623. В тях са включени безплатните самолетни билети, горива, телефонни комуникации, дори и пощенските марки за кореспонденцията на народните избранници.

През същата година за обезщетения на президента са били изхарчени 277 469 евро. В тях не са включени надбавките за разходите около приема на гости, организирането на коктейли и други, които възлизат на 77 593 евро. Ако към тях бъдат добавени още 277 469 евро за надбавките на всички бивши президенти, сумата достига до 632 530 евро.

Също толкова предизвикателни са сумите, дадени през 2010 за пенсиите на бивши депутати. Това бе една от най-дискутираните в публичното пространство теми през изминалите дни, като голям брой депутати изразиха мнението, че тези пенсии трябва да бъдат спрени поне за няколко години, за да бъде подпомогната гръцката икономика.

Предложението обаче бе отхвърлено от по-голямата част от депутатите. Ако въпреки всичко това се случи в даден момент, държавният бюджет ще успее да спести 33 587 214 евро.

В същото време продължава „сагата” около това кой е мистериозният депутат, който е изнесъл в швейцарска банка един милион евро през март 2011, а не през май, както бе обявено първоначално. По време на проверката на контролни органи от финансовото министерство по конкретния случай се оказа, че политиците, които са изнесли суми от над 100 000 евро в чужди банки след 2009 са над 40. Една голяма част от транзакциите дори са били направени в клона на банката, която се намира в сградата на парламента.

Контролните органи са потвърдили кои са народните избранници чрез сравнението между банковите операции, данъчните номера, данните от личните карти и адресите на депозиращите лица. Според източник от финансовото министерство предстои данните от прехвърлянията да бъдат сравнени с данъчните декларации и декларациите, в които депутатите аргументират как са придобили своето имущество. Целта е да се установи доколко прехвърлените в швейцарски банки пари се оправдават от декларираните доходи и имотното състояние и не са продукт на уркиване на данъци или „мръсни пари”.

Шумът, който се вдигна от разкритието за депутата „г-н 1 милион” все още не е спаднал, като повечето от депутатите настояват да бъде обявено неговото име. Според председателя на парламента Филипос Пецалникос и голяма част от министрите важно е не само дали парите за придобити законно. Мнението им, както и на голяма част от медиите е да се разследва дали прехвърлянето на една такава сума е морално. Особено като се има предвид фактът, че в същия период министри и депутати внушаваха на гърците да не изтеглят парите си от гръцките банки, където те не са заплашени от нищо.

Финансовият министър Евангелов Венизелос заяви в парлемента и по време на заседанието на министерския съвет, че съществуват политици,  които са изнесли суми над 100 000 евро през 2011. За тези случаи трябвало да се проведе „по-подробно сравнение на данните”. По думите му те са най-вече бивши депутати и един настоящ, който обаче не е всеизвестният „неизвестен” депутат с единия милион евро.

По неговия случай бе разпочнато спешно разследване по заповед на секретаря на Службата за преследване на икономическите престъпления, прокурор Йоанис Диотис. Като начало службата търси името на депутата, понеже председателят на комисията за борба с узаконяването на средства от престъпни дейности Панайотис Николудис продължава да не го разкрива, като се позовава на законова забрана. Краят на разследването ще бъде последван от данъчен контрол на депутата, за да се установи дали изнесената в чуждестранна банка сума се оправдава от неговите доходи. 

Категории: Политика депутати заплати прехвърляне на пари швейцарска банка разследване данъчна декларация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus