Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Злоупотреби в Гръцката туристическа организация

30 Декември 2012 / 12:12:54  GRReporter
1723 прочитания

По нареждане на министъра на туризма Олга Кефалояни след арестуването на група от петима души за присвояване, от Гръцката туристическа организация заведоха иск за опит за присвояване. От организацията се опитват да избегнат вниманието, което беше насочено към нея и генералният секретар Панос Ливадас твърди, че между арестуваните няма техни постоянни служители. Тези защитни действия обаче не изясняват начина по който близък сътрудник на бившия генерален секретар е успял да разполага с кочан чекове на организацията, които е подписвал, фалшифицирайки, както се говори, подписа на  Никос Карахалиос.  Самият Карахалиос, чиито сътрудник е арестуваният Константинос Василакос  ще се яви пред следовател, за да даде показания. Той твърди, че арестуването на групата е само капка в океана и само върхът на айсберга от незаконни дейности в Гръцката туристическа организация. Хората около Карахалиос твърдят, че членовете на групата, които са арестувани са аматьори и са задържани, за да не се стигне до професионалистите и според тях през следващите дни предстоят разкрития за лица и събития от по-горните етажи на организацията. В изявленията си Карахалиос казва, че някои кръгове са предприели клеветническа кампания срещу него с цел да го уязвят в политически и обществен план. Що се отнася до фалшифицираните подписи, той твърди, че правосъдието ще се произнесе и отказа коментар.

Събитията започнаха да се развиват с ареста на петима души на важни постове в държавния и в частния сектор за присвояване на хиляди евро от касата на Гръцката туристическа организация. Начело на измамата с чекове е Константинос Василакос, специален съветник на генералния секретар Никос Карахалиос. Кълбото започна да се разплита след напускането на Карахалиос след разрива му с министър Олга Кефалояни заради хилядите евро, похарчени  за flashmob в Лондон и за поканата на гимнастичката Яна Дарили. Както изглежда,  на „дясната ръка” на Карахалиос не е можело да се разчита толкова –след напускането на генералния секретар  неговият съветник  действа безконтролно, имайки в себе си чекова книжка на организацията. Проверява се дали Карахалиос е знаел какво прави неговият сътрудник. До момента е известно, че арестуваните са издавали чекове на фирми-фантоми, присвоявайки по този средства от финансите на туристическата организация.

За измамите стана известно, когато една жена-член на групата се е опитала миналия петък да осребри чек на стойност 147 000 евро, издаден от Гръцката туристическа организация  с подпис на Карахалиос (в момента се проверява дали той е истински), твърдейки, че това са пари, които хотелиер от остров Сирос е трябвало да получи. Служителят, получил чека телефонирал в организацията за да получи одобрение, а от там се обаждат на собственика на хотела, който ги информирал, че Гръцката туристическа организация не му дължи нищо.  Съветникът е получил чековата книжка в нарушение на правилата. Същия ден сегашният генерален секретар Панос Ливадас повдига обвинение срещу неизвестен извършител в Дирекцията за разследване на икономически престъпления в Атика.  В групата е замесен и бизнесмен, с когото се е свързал бившият секретар Карахалиос и му е предложил да създадат фирми-фантоми, които да генерират печалби за сметка на туристическата организация.
Арестувани до момента са съветникът на бившия генерален секретар и четири частни лица, а обвиненията срещу тях са за престъпление - създаването на престъпна организация, опит за измама, фалшифициране. А Василакос е обвинен и за присвояване.

Междувременно стана ясно, че Константинос Василакос остава в ареста след решение на следователя. Заедно с него остават задържани и още двама от арестуваните, включително и една жена. Останалите двама са освободени под гаранция.

 

Категории: Гръцка туристическа организация Панос Ливадас Константинос Василакос Никос Карахалиос присвояване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus