Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зов за инвеститори в държавните предприятия

04 Юни 2010 / 10:06:23  GRReporter
1818 прочитания

През следващите три години правителството цели да спечели 5,5 млрд. евро от приватизациите на държавните предприятия. В началото министрите прецениха, че могат да вкарат 2,5 млрд. евро в държавната хазна до края на 2010 г., но впоследствие този амбициозен план се провали заради икономическата ситуация, която не позволява да бъдат подписани съответните договори при добри условия. В същото време правителството се стреми да избегне славата, че разпродава държавната собственост под натиска на кризата. При всички случаи обаче държавата ще си запази 51% от контрола на предприятията, които се готви да пусне на пазара.

Приложението на плана започва с държавните железници, които всяка година са на загуба от 1 млрд. евро. Най-вероятно на пазара ще бъдат пуснати 49% от компанията, която се занимава с функционирането на железниците, а нейните мениджъри също бъдат сменени. „Лечението” на железниците е част от споразумението между правителството и кредиторите, а планът, който ще бъде представен този месец, предвижда още да бъдат закрити влаковите линии, които донасят единствено финансови щети. Хиляди служители в железниците са силно притеснени за работните си места, тъй като програмата за приватизация предвижда, че ще има доста размествания.

Още повече километри от големи пътни артерии се предвижда да бъдат дадени на частници – например магистралата Егнатия, като паралелно с това ще бъде дадена за продан и земята, която се намира около магистралата, за да се използва с търговска цел. За момента няма да се смени собственика на елктрическата компания, на държавна компания за природен газ и на държавния нефтокомбинат. Реформата в държавната електроцентрала в най-скоро вереме ще бъде осъществена и производството на електрически ток ще бъде разделено от пренасянето и разпространението, което означава че друга компания ще е отговорна за преноса на тока. Производителите и вносителите на ток няма да имат никакви управленчески функции в тази компания. В плновете на правителството е да бъдат продадени някои от единиците за производство на ток, като по този начин ще се отвори пазарът за енергетика и ще се създаде добра среда за инвестиции от частници.

Очаква се да се смени дирекцията на пристанищата и да се продължи по-нататъшното приватизиране на Организацията на пристанище Пиреа чрез пускане на по-голям процент от акции на фирмата на борсата. Не изключено да се пусне изцяло за приватизация компанията за металопроизводство. Планът за компанията за водоснабдяване на столицата и на втория по големина град – Солун, включва процентът на участие на държавата да падне на 51% като засега държавата участва с 61% в компанията за водоснабдяване на столицата и 75% в тази за водоснабдяване на Солун.

В следващите дни се очаква правителството да назначи съветници за големите приватизации, които започват и се очаква да донасят приходи от 1 млрд. евро годишно.

 

 

Категории: АктуалноИкономикаинвестиции държавни компании електричество вода железници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus