Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Звездният момент на hot-dog в Атина

15 Декември 2012 / 22:12:07  GRReporter
2354 прочитания

„ Първият път когато включих hot dog в менюто на Hytra, всички се смяха” признава Никос Каратанос. „Едно ястие от улицата в ресторант със звезда Michelin? Същността е във вкуса. Ако някой може да затвори очите си и да си спомни първия hot dog, който е опитал в младежките си години, значи си постигнал целта си”.  През последните месеци, това което се смяташе за „мръсно”, за храна, подходяща след нощно парти или след мача променя мисленето на хората. Отварят се заведения едно след друго: Ηa' Dog в Халандри,  Bluefield Burger  на американския грък Панайотис Катоподис в Нео Психико и немското Schweinchen Dick (Дебелото прасе) в Гази. През зимата се очаква и ново заведение на голяма фирма за колбаси.

„Темата се тълкува погрешно” твърди Димитрис Скармуцос. „Заведенията в Мавили, Михалакопулу и Пандиос, дори и веригата "0,70" не са непременно мръсни, макар че се идентифицират с „мръсна” храна. Напротив, едно добро такова заведение е изкуство. Стига да уважаваш това, което правиш”. Той е опитал  най-добрия hot dog в Ню Йорк., където хлебчето се меси с мляко, за да е пухкаво, наденичките имат месо- при hot dog не се нуждаеш от мазнина, и е гарниран със само три неща: карамелизиран лук, горчица и кетчуп. През зимата той подготвя свой вариант в заведението Ергон в Солун.

„Преди година не можеше да намериш голямо разнообразие” обяснява Михалис Камбурис. Икономист със специализация в морското дело, загубил работата си и решил да направи немския hot dog прочут, отваряйки Schweinchen Dick в Гази. Всеки ден сервира, заедно с много други ястия, и Currywurst, най-известния в Берлин, със сос къри-кетчуп, който е открит от Херта Хойвер през 1949 г., когато опитала за първи път кетчуп от британските войници. „Войната между правилната наденичка, правилното печене, сосовете и гарнитурите продължава. Иска се работа и познание, за да се избегне логиката „от всичко”.

„През последните месеци се опитвам маниакално да убедя собственика на хотел Βill & Coo в Миконос да отворим една верига с hot dog” признава, смеейки се, Атинагорас Костакос. Той е почитател на това ястие и е опитал най-доброто в ресторанта на Warner Bros в Лондон. През лятото предложил експериментален вариант с хляб бриош, бяла наденичка от пуйка, майонеза с уасаби и хрупкави водорасли wakame, който бил изключително успешен, а мисли и да направи нещо подобно в ресторанта „Mazi” в Нотинг Хил, който е доказателство, че в чужбина има и една друга  гръцка кухня. „Добрият  hot dog се познава по простотата: добре омесен хляб, ръчно приготвена наденичка без подправки, домашна туршия и сладка горчица, кетчуп и майонеза с каперси и ситно нарязан лук”. Както се казва, не можеш научиш старото куче на нови трикове.

 

Изберете:

Ветераните в сферата на hot dog и някои нови лица предлагат:

Пуйка 0-3%
Наденички от пуйка с 50% по-малко мазнина. Както ще прочетете, новаторите си затварят очите. Ще я намерите във всички супермаркети.

 

Пиле

Hot dog от пилешко месо? Ако се съобразявате с калориите, няма да откажете. Приготвят се бързо и са вкусни.

Телешко месо

Наденички от вида Франкфурт от телешко месо с 30% по-малко мазнини. Ще ги намерите в повечето хранителни магазини.

Serra Marina

Варени пушени наденички с преработено сирене. Испанско предложение, с различен twist и съчетание от пиле, пуйка и по-малко свинско.

Франкфурт

Наденички от свинско месо, приготвени по оригинална рецепта от Франкфурт в Гърция. Ще ги намерите във всички супермаркети.

Вурст- бирени наденички

Свинско месо и сланина с доста подправки. Алтернативно предложение за вашия hot dog. Сварете ги и ги сложете за кратко на скарата.

Заведенията за hot dog, които непременно трябва да се посетят:

-Мавили: 22 години и поколения почитатели. Хубаво варено и специална майонеза (тел. 210-6411198)

- Михалакопулу: Претъпкано през уикендите. Hot dog с консервиран лук, доставки по домовете (тел. 210-7229129).

Пандиос: специализират се в бялата наденичка с карамелизиран лук

Ималая: на входа на Пасалимани. След нощните заведения на Пирея, хората слизат тук и от Атина. Името идва като противопоставяне на Еверест (известна верига заведения)  (тел. 210-4287662).

Маврос : култово място в Ставруполи в Солун от 60те години. Сосът «Azax» със 7 неизвестни съставки (вероятно лимон и горчица), който напръсква хлебчето, е градска легенда.

Βluefield Βurger: рецепта от Ню Йорк (и заради произхода на собственика) с карамелизиран лук и сос Jack Daniel's (тел. 210-6777739, www. bfburger.com)

Ha' Dog:  Първата верига. В Халандри не може да влезе човек. Хлебче, омесено с масло от Корфу, гръцки наденички и домашни сосове (тел. 210-7772110).

 

Категории: hot-dog заведения Атина рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus