Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Производството и износът са ключът към излизането от кризата

19 Септември 2014 / 12:09:28  GRReporter
957 прочитания

Симона Пенева
    „Това, което трябва на страната ни е производство. Производство и износ. Преди години Гърция имаше внос в процент по-нисък от средния за Европа, а сега той надвишава това ниво”, заяви на пресконференция на тема „Държавни предприятия и развитие“ генералният секретар на публичните инвестиции Георгиос Янусис. Той призна, че е изключително щастлив след доста време  бизнесът и конкурентността да се окажат пак в центъра на интереса на обществото, но и на икономиката. Председателят на Асоциацията на износителите от Северна Гърция, Кириакос Луфакис потвърди тези думи. „Износът е ключът към подобрението и развитието на гръцката икономика. В периода 2009-2013 страната ни изнасяше 57,1% от стоките си заедно с петрола, а сега се забелязва рязък спад в износа й. Това се дължи на липсата на ликвидност”, поясни той.
 Преди време, 35 процента от износа на Гърция беше дело на малките и средни предприятия, докато в Европа този процент достигаше само 24%. Заместник-министърът на развитието Одисеас Константинопулос сподели, че организацията Посредник на Оперативна Програма „Конкурентоспособност и предприемачество“ има много добри контакти на пазара и е извършила съществена работа за развитието на страната през последните години. „Планира се нова Национална Стратегическа Референтна Рамка за периода 2014-2020, която ще предостави по-добро и бързо развитие на Гърция”, поясни още той.
Очевидно, проблем за страната се оказва и невъзможността за финансиране. Като нужни бяха определени капацитетната адекватност, достъпът до източници на финансиране, увеличаване на промишленото производство, внимание към пространствените измерения на деиндустрализацията, както и малките и средни предприятия и  интегриране на научните изследвания и иновациите.  Асоциацията на износителите в Северна Гърция предлага нова обща политика за малките и средни предприятия, която да им съдейства за увеличаване на износа, както и опростяване на програмите и тяхната „времева отвореност”, което значи без крайни срокове за предложения и представяне на проекти.  Част от това, което асоциацията се стреми да постигне е финансиране с оборотни средства, услуги на високо ниво и изготвяне на потенциална клиентела.
3 милиарда евро е общият бюджет за Дейности за Държавни Подобрения, с който в момента разполага неправителствената организация Посредник на Оперативна Програма „Конкурентоспособност и предприемачество”.  Основна цел на тази организация, в чиято акционерна структура се представя голяма част от колективните бизнес организации в страната, е предоставянето на на услуги за управлление на Дейности за Държавни Подобрения на високо качество към сътветните възложителни органи. По-конкретно органзацията управлява петнадесет програми с приблизително 26 000 интегрирани проекта/ бенефициентни предприятия, общо 3 милиарда и 1,5 милиарда публични разходи. Също така, най-вече малки и средни предприятия, които извършват дейност в производството, търговията, услугите, туризма, обучението на специалисти.

 

Категории: кризата в Гърция малки и средни предприятия производство внос и износ ликвидност конкурентност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus