Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ΤhyssenΚrupp се оттеглят от корабостроителницата Скараманга

15 Октомври 2009 / 18:10:47  GRReporter
1460 прочитания

Решение за трайното оттегляне на германската фирма ΤhyssenΚrupp от корабостроителницата в Скарамага, обяви председателят на управителния съвет на Дружеството на среща с представители на корабостроителния профсъюз ‘Тиена’. Инвеститорът е обещал, че ще се изплатят заплати на работниците за октомври включително. Ангажиментът за изплащане на месените възнаграждения след 31 октомври до края на годината, трябва да се поеме от новото правителство, тъй като държавата има дълг към частната фирма, който не е покрит.
    Този дълг включва модернизиране на три стари подводници и изграждането на четири нови. Първата подводница “Папаникулис” е вече готова в корабостроителницата Киело и очаква своя приемник - военният флот на Гърция, откъдето отказват да приемат плаватвлния съд по технически причини. Общата стойност на тази поръчка е изчислена приблизително на 3 мил. eвро, от които държавата е внесла вече 2 мил. eвро, но не е приела нито една подводница. Според вестник “Вима” германската фирма ΤhyssenΚrupp офицално e обявила, чe търси куповач на корабостроителницата, но всъщност целта е да “притисне” настоящето правителство да приеме четирите подводници и да се приключи тази сделка, независимо от проблемите, които тя може да създаде на гръцката страна.
    Днес се очаква да се състои и първата среща на председателя на корабостроителния профсъюз ‘Тиена’ с новия министър на отбраната, Евангелос Венизелос. В случай че след изтеглянето на ΤhyssenΚrupp не се намери нов купувач и се наложи корабостроителницата да затвори врати, се очаква хиляда и триста работници от фирмата да останат без работа и още две хиляди предприемачи, подизпънители и доставчици да загубят бизнеса си.

Категории: корабостроителницата Скараманга оттегляне на германските инвеститориИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus