Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трудовото законодателство блокира преговорите с кредиторите

11 Септември 2012 / 21:09:19  Виктория Миндова
1451 прочитания

До задънена улица стигнаха преговорите с гръцките кредитори, след посещението на представители на надзорната мисия в министерството на заетостта. Ресорният министър Янис Вруцис прие в кабинета си разширения състав на мисията на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, за да обсъдят неотложните промените в трудовото законодателство. След два часа и половина разговори кредитори и министерство не стигнаха до никакъв консенсус за мерките, които трябва да се предприемат на пазара на труда, така че да се улесни движението на работната сила и да се намалят разходите в бюджета.

Според известната досега информация, която трудовото министерство отказа да потвърди или да отрече кредиторите искат реформи в регулацията на трудово-правните отношения в Гърция. Част от тях са създаване на по-гъвката работна среда, намаление на обезщетението при уволнение, свиване на срока за предупреждение при съкращения, премахване на ограниченията в работното време в секторите на търговията, както и увеличаване на пенсионната възраст с една до две години.

В момента възрастта за пенсиониране в Гърция е определена на 65 години. Всяка година увеличение на тази граница ще спести на пенсионните осигурителни фондове около 900 милиона евро. Надзорниците по изпълнение на договора за финансова помощ настояват да се премахнат Колективните трудови договори, които задължават работодателите да дават увеличения и добавки на служителите за отслужено време. Предложението е минималната работна заплата да остане на нивото на 586 евро от 740 евро до миналата година, а повишения да се дават само при положителен ръст на икономиката.

Друга промяна, която министерството трябва да предприеме според препоръките на кредиторите е да облекчи разходите на работодателите, които не са свързани с повишението на производителността. Надзорната тройка предлага да се намали вноската на работодателя за социално-осигурителните фоднове с 5% и от 28% от брутната стойност на заплата да стане около 23%. Освен това кредиторите настояват да се съкрати времето, в което работодателят е длъжен да предупреди служителите, че се налагат съкращения.

Според действащото законодателство в момента, ако работодателят иска да освободи служител, който има 12-годишен работен стаж при него, той трябва да му плати осем пълни заплати като обезщетение. Ако работодателят предупреди служителят шест месеца по-рано, служителят ще получи като обезщетение сума равна на четири месечни възнаграждения. Тройката настоява този срок да бъде намален на един месец, а нивото на обезщетението при уволнение да бъде намалено на половина.

Тези и много други теми свързани с трудовото законодателство останаха отворени. Министерството не успя да отговори на поставените от тройката въпроси и следващата седмица ще има втора среща, на която ще уточни крайния вариант на реформите на трудовия пазар. Колкото по-малко бюджетни разходи от други сектори се съкратят, толкова по-голяма ще е тежестта върху на мерките, които ще вземе трудовото министерството. Ако правителството успее да намали ефективно данъчната некоректност и нелегалната заетост (от която се губят около пет милиарда евро годишно), ще може да се избегнат нови намаления на пенсиите и заплатите.

Междувременно синдикалните сили в страната са категорични, че ще направят всичко възможно да осуетят въвеждането на мерките за фискална консолидация. Опит да се спрат преговорите направи ПАМЕ - синдикалната организация на Гръцката комунистическа партия, която окупира министерството на заетостта във вторник в офиса на улица Стадиу, в 13 часа, когато представителите на кредиторите трябваше да се срещнат с министър Вруцис. Членовете на ПАМЕ блокираха двата главни входа на министерството, в резултат на което срещата между надзорната тройка и министъра се забави с два часа. Синдикалистите протестираха срещу намаляването на заплатите, увеличението на възрастта за пенсиониране и премахването на Колективните трудови договори. ПАМЕ е в преговори със Синдиката за служителите в частния сектор (ГСЕЕ) и Съюза на заетите в публичната администрация (АДЕДИ) за организирането на общонационална стачка срещу идващите промени. Все още не е съгласуваната дата на националния протест.

Категории: ИкономикаПазари трудово законодателство стачки пенсии заплати съкрщаения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus