Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Журналист намесва грък - агент на ЦРУ в убийството на Кенеди

22 Ноември 2013 / 20:11:15  GRReporter
2197 прочитания

Официалната версия е една. Лий Харви Осуалд е убил Джон Фицджералд Кенеди преди точно 50 години. Неофициалните версии обаче са много и често се докосват до границите на научната фантастика.

Те са може би единственият начин да се запази легендата и да се дадат отговори на най-неосветените детайли на убийството, които и до днес остават неразгадани. Единственият сигурен факт е, че в един привидно обичаен ден през 1963 описваният по-късно като саможив и откъснат от останалите Осуалд е натиснал спусъка, без да е ясно досега дали го е направил по свое желание или в изпълнение на нечие поръчение.

Изготвеният след хиляди дописки, десетки свидетелски показания и голям брой заседания доклад на натоварената да разнищи престъплението комисия Уорън изглежда не е успял да убеди голяма част от публиката.

Един от скептиците по отношение на представената версия е журналистът, писател и отговорник за управлението на организацията JFKfacts.org Джеферсън Морли. Той от години търси истината зад убийството на Кенеди зад плътно затворените врати на ЦРУ, като включително е подал съдебен иск срещу службата за разузнаване.

„Исках да науча повече от нещата, които са известни на ЦРУ за нарочения за убиец Лий Харви Осуалд и да разбере как точно са ги научили. Знаех, че ЦРУ има тайни архиви, които вероятно биха могли да дадат отговор на тези въпроси”, казва той в интервю за гръцкия вестник „Катимерини”.

Според Морли, зад тези тайни документи на ЦРУ се крие името на гръцкия агент Джордж Йоанидис. Той изиграл важна роля в дейността на организациите на кубинците в Маями срещу правителството на Фидел Кастро.

„Йоанидис е назначен за агент на ЦРУ в Маями през 1963. Неговата задача е била да оглави невоенните операции срещу Фидел Кастро. Той дори учредил една кубинска студентска организация срещу Кастро”, твърди Морли, според който Йоанидис имал чести контакти с убиеца на Джон Кенеди.

„През август 1963 агентите на Йоанидис са провели редица срещи с Осуалд в Ню Орлиънс. Членовете на студентската организация са  се постарали да преекспонират с действията на Осуалд в полза на Кастро. Веднага след убийството на Кенеди те са използвали всички сведения, които са събрали преди това за Осуалд с цел да го свържат с Фидел Кастро. И докато ЦРУ крие свързаната с Йоанидис документация, той участва в операция с цел да бъде предотвратено дискредитирането на кубинския лидер, като го свързва с едно хладнокръвно убийство – това на JFK”.

В проучванията си Морли е открил следните любопитни факти: „Първо, че Осуалд е бил следен непрекъснато от директорите на ЦРУ от 1959 до 1963 и това е нещо, което разследващите не казаха никога на американския народ. Второ, ЦРУ съхранява в архивите си около 1 100 документа, които са свързани с убийството, но и до днес продължават да се държат в тайна”.

Според Морли става дума за общо 3 000 страници, в които са описани седем ключови фигури, които са свързани с убийството. Един от тях е и агент Йоанидис. Общото между седемте лица е стажът им в ЦРУ. Характерен е случаят с Хауърд Хънт, който през 1963 е работел в централата на службата във Вашингтон. Той става известен през 1972, когато е заловен с обвинението, че е ръководил групата, която успява да проникне в офисите на Демократите и да постави там подслушвателни устройства. Взломът е  началото на най-големия политически скандал в историята на САЩ, известен с името „Уотъргейт”. След залавянето си Хънт започва да заплашва ЦРУ, че ще представи в съда „много незаконни конспирации”, в които е участвал. Малко по-късно той продължава да подхвърля многозначителни коментари за вероятна намеса на ЦРУ в убийството на Кенеди.

Според Морли отказът на разузнавателната служба да позволи разсекретяването на съдържанието на документите сочи, че те крият нещо. „От ЦРУ твърдят, че не могат да разпространят документите от съображения за националната сигурност. Това е нещо, на което трудно може да се повярва. Твърде вероятно е информацията, която се съдържа в тях да злепоставя ЦРУ, като представи ролята й в събитията, които са довели до убийството”.

В подкрепа на думите си журналистът разказва, че докато правителството на Барак Обама е дало разрешение на компетентната служба National Declassification Center  да бъдат разсекретени 175 партиди със засекретени документи, от ЦРУ отказват. Службата оправдава бездействието си с това, че не може да „декодира” и разпространи спорните архиви, понеже не разполага с необходимото време и средства.

„Този аргумент е много съмнителен, тъй като службата намери време да разсекрети други документи, като например тези за Катинското клане през 1942”, твърди Морли.

Той смята, че до момента не е представен никакъв сценарий, който да дава достоверни отговори, като паралелно с това отрича всяка нападка, че е била организирана конспирация. „Няма никакви доказателства, че президентът е станал жертва на някаква конспирация. Но това не означава, че убийството му не е възможно да се дължи на неприятелски действия. Във всички случаи това, което има значение е, че нямаме убедително обяснение за неговата смърт”, казва той и допълва: „Предпочитам фактите. Те са много по-интересни от която и да е теория”.

В края на интервюто Морли прави сравнение между убийството на Джон Кенеди и подслушванията от страна на Националната служба за сигурност на САЩ, които бяха разкрити от Едуард Сноудън. „Злоупотребите на властта с подслушванията, за които научихме наскоро са директно свързани с нарушенията на конфиденциалността около убийството на Джон Кенеди”.

Категории: Криминална хроника убийство Джон Кенеди гръцки агент ЦРУ Джордж Йоанидис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus