Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трудности пред електронното управление в Гърция


08 Октомври 2014 / 08:10:13  GRReporter
1091 прочитания

Симона Пенева
    

Програми и решения за преодоляване на трудностите пред електронното управление на Гърция и неговото изоставане от този вид управление в други европейски страни, предлагат министърът на административните реформи и електронното управление Кириакос Митсотакис и международни експерти.
    Модернизирането на държавната администрация и оперативната съвместимост на държавните учреждения са двете най-важни стъпки към развитие в електронното управление. Това съобщи на международната стратeгическа конференция за електронно управление Маргарида Абекасис, ръководител на сектора „ Оперативна съвместимост и Дъжавна администрация” към Европейската комисия. Модернизирането става чрез опростяване на процедурите, свързани с администрацията и чрез освобождаване от границите и препядствията. 74% от европейските държави смятат оперативната съвместимост на държавните предприятия за висок приоритет.  Главна цел на страната според Маргарида Абекасис е опростяването на резултатните електронни трансгранични и междусекторни взаимодействия между европейските публични администрации. Програмата за решения за оперативна съвместимост за европейските публични администрации подкрепя предлагането на он-лайн услуги за Обществени Услуги и гарантира наличието, оперативната съвместимост на държавните учреждения и повторното използване и споделянето на общите решения. Тази програма е на Европейския съюз и изпълнава над четиридесет проекиа с бюджет от 160 милиона евро.
  

 За да преодолее кризата през изминалите пет години, която създаде проблеми, изискващи моментално разрешаване, страната трябва да акцентира върху развитието на новите технологии. Според министъра на административните реформи и електронното управление Кириакос Митсотакис въпросът, който трябва да вълнува най-много министерството е „Как да обслужим по-добре и по-бързо един гражданин?”. Отговорът на този въпрос е: с технологична революция. Той сподели още, че  през изминалите години министерството не е имало големи постижения в този сектор. Има много планове, които така и не са достигнали до реализирането си. Поради тази причина, първата работа на министерството ще бъде да открие къде са грешките му в изминалите години, а след това ще се приложат съответни действия. Едни от най-големите грешки според министъра са изоставането и нерезултатноста на действията, планирани от министерството.  Също така пълното разделение между планиране и изпълнение на действия, защото много проекти остават неизпълнени.

От друга страна, през изминалите години министреството е предприело някои мерки в сектора на държавната администрация за приемане на съвременни, цифрови програми. „Националният стратегически план се базира на най-дорите стандарти, на стратегии и действия, с доказан успех в други държави и изпълнение на инфраструктурни проекти, които са вече познати на пазара.”, съобщи още Кириакос Митсотакис. Той е на мнение, че съществува пълна липса на координация и че ако тези проблеми се решат, ползи ще има за гражданите, предприятията и държавните служители. „Финансирането за периода 2014-2020 е един много голям шанс за развитие, който не бива да изпускаме.”, допълни той. Главни цели в стратегията за електроннот управление  в Гърция за периода 2014-2020 са следните:


• Опростяване на процедурите:  Ще се търсят възможности за цифровизация и автоматично търсене на данни, без човешка намеса, чрез оперативна съвместимост на информационните системи, за да може да се намали или премахне броят на необходимите документи.
• Електронно управление на документи: държавната администрация ще въведе онлайн среда за обработка, управление и архивиране на документи, първоначално между отдели на министерствата, а след това между министерствата и организациите, отговаряши за контрола, независимите органи и областните и общински служби.
• Единно управление на ресурсите: Създаване на единнна политика за доставка, употреба , управление и поддръжка на технологичната инфраструктура и основните услуги на държавното управление.
•  Една точка за достъп до Общината: За всяка услуга, гражданинът ще комуникира с общината посредством една-единствена точка, от където ще получава крайната обработка на молбата си, тъй като обработката на молбата ще остава вътрешен въпрос на администрацията.
    

Министърът на административните реформи и електронното управление подчерта, че е нужна и яснота и прозрачност на техните действия, за да може да се възстанови връзката между управляващите и гражданите. Министерството е осигурило възможност за достъп на хората със специални нужди и е въвело електронния подпис.
    

Както и в останалите страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, така и в Гърция, по-младите са по-запознати и използват много по-често цифровите технологии. Рязък спад на използваемостта има след шестдесет и петата година, където само 20-25% от хората използват тези технологии. Докато в Гърция числеността на тази категория се покачва, то в Скандинавските страни тя спада. Луис де Мелло, заместник-главен директор на генералния щаб на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие сподели, че новите нужди на правителствата са откритост, активно участие, иновации, съвместно управление за групови администрации. Важни според Луис де Мелло са също и достъпът и рекламата на електронното управление.  Показателен е фактът, че 83% от младежта използва социалните медии, но едва 11% от младите коментират политически и граждански теми.

 

Категории: държавна администрация електронно управление Кириакос Мицотакис електронен подпис нови технологии обслужване на гражданите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus