Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Адвокати, собственици на заведения, безработни- на мушката на икономическата полиция за укриване на данъци за милиони

17 Януари 2015 / 18:01:20  GRReporter
1263 прочитания

Неочаквани проверки извършваха през целия минал месец в Пирея и Атина служители на Службата за борба с икономическите престъпления. Резултатът от проверките показва, че укриването на данъци  играе първостепенна роля в обществото.

На мушката на проверяващите са попаднали собственици на ресторанти, адвокати, спортни дружества и дори безработни, които са укрили данъци за милиони евро.

Показателен е случаят на собственичка на ресторант, която според проверката на икономическата полиция за периода 2005-2011 е „забравила” да декларира приходи в размер на 342 000 евро. Същата тактика е използвал служител на фирма в Пирея. От 2005 до 2012 той не е декларирал пред данъчните служби повече от 1,5 милиона евро.

Адвокатът А.К.,чиято кантора се намира близо до най-голямото пристанище в страната, за периода от 2000 до 2010 е скрил  605 000 евро. Според източниците на електронното издание zougla.gr, глобата, която ще му бъде наложена, ще бъде в същия размер.

По стъпките на юриста е вървял и негов колега, който има кантора в Атина. П.А. през периода 2000-2011 е пропуснал да обяви приходи, възлизащи на над 1 000 000 евро.

Безработни с огромни състояния

Особен интерес обаче предизвикват безработни лица, които според разследването на Службата за борба с икономическите престъпления, притежават собственост, чиято стойност не съответства на декларираното от тях положение.

Едно от проверените лица, в Палео Фалиро, е декларирало че е без работа, с нулев месечен доход. През периода, обект на проверката лицето е получило 300 000 евро, които не са декларирани пред данъчните служби.

Успоредно с това, в Атина в мрежите на проверяващите попада безработна жена, която е получила под формата на дарения 286 000 евро, без никога да ги декларира официално.

Финансистът и укриването на 2,8 милиона евро.

Икономическата полиция разследва и известен финансист, чиито офис се намира в центъра на Атина.

След извършената проверка е установено че той, заедно със сина си, през периода 2000-2007 са укрили около 2,8 милиона евро и сега ще трябва да платят като глоба същата сума.

Въпросният финансист е бил чест гост на различни медии, които са публикували неговото мнение и съветите му към по-слабите икономически слоеве на обществото...

Фалшиви фактури за 150 милиона евро

Много са и случаите на издаване на фалшиви фактури, които са открити основно в Солун.

По-конкретно, там са открити:

- Фирма  с дейност в сферата на сигурността, чиито ръководители са издали  фалшиви фактури за 408 000 евро.
- Спортно дружество, издало фалшиви фактури за 410 000 евро.
-Фирма за храни, която е получила фалшиви фактури на стойност 962 000 евро

Що се отнася до Атина, проверяващите са разкрили собственичка на фирма за печатни услуги и реклама, която за периода 2008 – 2010 е издала 636 фалшиви фактури за 3,3 милиона евро.

На мушката на икономическата полиция  е попаднала и компания за продажба на мобилни телефони, която през 2007 - 2011 е издала 535 фалшиви платежни документи, чиято стойност надхвърля 150 милиона евро.

 

Категории: СЛужба за борба с икономическите престъпления данъчни проверки укриване на данъци фалшиви фактури
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus