Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако Европейската централна банка спре помощта за гръцките банки

13 Юни 2015 / 17:06:44  GRReporter
1043 прочитания

Разривът с партньорите би довел до увеличаване на държавния дълг с около 100 милиарда евро, тъй като ликвидността, предоставена на гръцките банки чрез Механизма за спешна ликвидност ELA, натоварва баланса на Банката на Гърция, а не на Европейската централна банка. Така невъзможността на банките да върнат получените пари, ще се отрази на Банката на Гърция, а след това и на финансите на държавата.

Освен това, банките са дали около 100 милиарда евро кредити на фирми и домакинства, за да могат да получат ликвидност чрез ELA. Това означава, че около 55% от общите кредити, които са предоставили банките, са заложени в Европейската система на централните банки (Евросистемата). Ръководен банков кадър казва за вестник Катимерини „На практика се касае за всички здрави кредити на фирми и домакинства, тоест онези, които са обслужвани редовно”.

С други думи, здравите бизнес и ипотечни кредити са заложени в Банката на Гърция и Евросистемата като гаранции за получаването на ликвидност, и те могат да станат основа за бъдещи искове. Отбелязва се, че гръцките банки са получили от  ELA  около 80 милиарда евро, но са предложили гаранции в размер на поне 100 милиарда, защото заради сигурността Европейската централна банка налага орязване на номиналната стойност на залозите. Както смятат представители на банките, тези гаранции могат да станат база за юридически искове  срещу страната, ако се стигне до разрив.

Ръководителите на банките подчертават, че това са само теоретични разсъждения и че споразумението е единственият изход. Според тях последствията в случай на Grexit ще са неизмерими не само за страната сега, но и за бъдещите поколения. Представителите на банковия сектор отбелязват, че трябва да се постигне бързо споразумение, така че да се избегне налагането на капиталови ограничения. Ако се случи нещо такова, ще има последици за фирмите и за икономическата дейност като цяло, и ще се предизвика шок у вече отслабената икономика.

Вчерашна публикация на Reuters отбелязва, че Европейската централна банка вече се подготвя за евентуално прекъсване на предоставянето на ликвидност за гръцките банки, в случай, че страната спре плащанията. Според публикацията, краят на юни ще е решаващият срок за Гърция. Докато дискусиите и консултациите вървят, Европейската централна банка не може да спре финансирането на гръцките банки, при положение, че те са устойчиви с достатъчни резерви.

Ако няма незабавно споразумение, при продължаващото ежедневно изтичане на влогове, налагането на капиталови ограничения е въпрос на дни.

Отбелязва се, че днес влоговете са се свили до 128 милиарда евро от 164 милиарда  в края на миналия ноември (преди обявяването на предсрочните избори).

Категории: спиране на плащания Европейска централна банка Банка на Гърция кредити финансиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus