Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако рекапитализацията на банките не завърши през 2015, следва орязване на влоговете

28 Септември 2015 / 15:09:21  GRReporter
1262 прочитания

Гръцката икономика ще отбележи ръст през втората половина на 2016, ако мониторингът на спасителната програма бъде положителен. Това ще открие пътя към облекчаването на държавния дълг и рекапитализацията на банките. Това заявява гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос в интервю за икономическото издание Financial Times.

Той посочва, че първият мониторинг от страна на представителите на кредиторите ще се състои към края на ноември тази година. Според Цакалотос гръцкото правителство ще трябва да пристъпи динамично към прилагане на заложените в меморандума реформи през октомври, тъй като по този начин ще може да бъде отпуснат под-траншът от 3 милиарда евро, както бе договорено през август.

„Особено важно е рекапитализацията на банките да приключи преди края на текущата година”, твърди Цакалотос, а изданието добавя, че ако това не се случи, е вероятно да бъдат приложени новите разпоредби на ЕС, в които се предвижда орязване на влоговете над 100 000 евро на банкова сметка.

Гръцкият финансов министър допълва, че ако резултатът от мониторинга бъде добър, правителството ще положи усилия да постигне някакво облекчение на държавния дълг преди коледните празници. „Изключително важно е да получим някакво облекчение на дълга. Ако имаме позитивен мониторинг, рекапитализация на банките и облекчение на дълга, не виждам защо гръцката икономика да не се завърне към икономически ръст през второто тримесечие на 2016”.

От вестника отбелязват, че провеждането на мониторинга в края на ноември  ще е със закъснение от почти месец спрямо договорения през август график, когато гръцкото правителство сключи споразумение с кредиторите си в Еврозоната за спасителна програма в размер на 86 милиарда евро.

Закъснението обаче бе неминуемо, поради обявяването на предсрочни парламентарни избори на 20 септември, допълват от Financial Times.

В интервюто си Евклидис Цакалотос посочва, че новото правителство, за разлика от предишните, в това число и на предходното правителство на СИРИЗА, ще положи сериозни усилия за да се пребори с корупцията сред богатите олигарси. „Това ще бъде централната страна на политиките ни. То ще предопредели успеха на правителството, понеже е единственият начин гърците да приемат тежките мерки. Това ще е възможно само ако им покажем, че всички сме в една и съща лодка”.

Цакалотос подчерта, че няма илюзии по отношение на съпротивата, с която ще се сблъска правителството в прилагането на реформите, които кредиторите изискват – в данъчната система, пазарите на стоки и труда и в неефективната държавна администрация.

Една друга опасност за реформите са вероятните спорове около премахването на освобождаването от данъци и на дотациите за гръцките фермери, както и бъдещето на Националната електрическа компания, чийто синдикат се противопоставя на изискването на кредиторите за либерализиране на пазара на електрическа енергия, отбелязва изданието.

„Съществуват групи с интереси, някои от които имат добри цели, други – не толкова добри, които се противопоставят на реформите”, посочва в отговор министърът. „В сегашното правителство сме по-организирани, отколкото бяхме”.

„Г-н Цакалотос е съвсем открит по отношение на левите си възгледи”, констатира изданието. „От политическа гледна точка аз съм един от много левите министри в правителството. Но искам да направя неща, като например рекапитализацията на банките. Мога да правя и неща, които не са особено леви”, заявява той.

Категории: Икономика гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос рекапитализация на банките облекчаване на държавния дълг реформи представители на кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus