Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Акциите на гръцките банки паднаха под 1 цент

19 Ноември 2015 / 18:11:28  GRReporter
897 прочитания

При третата поред рекапитализация (която е много важно да бъде и последна), сумата, която трябва да бъде покрита от частните акционери заедно с приноса на програмите за управление на пасиви (Liability Management Exercise - LME) се изчислява на около 9 милиарда евро. С участието на Фонда за финансова стабилност общата сума на рекапитализацията ще достигне 13,7 милиарда евро, увеличавайки общата сметка на 50,6 милиарда евро само в рамките на три години.

Това развитие на събитията оформя съвсем нова ситуация за банковия сектор. Текущото участие на Фонда за финансова стабилност преди новото увеличаване на капиталите достига 57% за Националната банка на Гърция, 66% за Alpha Bank, 67% в Банка Пиреос, и около 35% в Eurobank.

Това, което също трябва да се отбележи, е, че използването на CoCos от една или повече банки крие бъдещи рискове за съществуващите акционери, както и за тези, които ще участват в увеличаването на капитала. Не трябва също така да бъдат пренебрегвани високите разходи за тяхното обслужване на годишна база.

Изчисленията за процентите участие на Фонда за финансова стабилност се извършват с презумпцията, че банките ще покрият общия размер на своите капиталови нужди от частни лица и няма да бъдат задействани клаузите за споделяне на тежестта (burden sharing). В противен случай привилегированите акции ще се превърнат в обикновени, с някаква отстъпка от номиналната им стойност в цената на увеличението, така че процентите участие на Фонда ще бъдат по-високи.

Следва да се отбележи, че предлаганите reverse split от управите на банките за банковите акции са следните: 100 стари акции за една нова в Eurobank и банка Пиреос, 50 стари акции за една нова в Alpha Bank и 15 стари акции за една нова в Националната банка на Гърция.

Едновременно с това изглежда, че първите емисии са достигнали до 0,4 пъти от веществената балансова стойност на акциите (P/TBV), т.е. доста по-ниска стойност  отколкото предвиждаше пазарът преди няколко седмици.

Трябва да се отбележи, че въз основа на текущата си оценка индексът Euro Stoxx Banks, изразен в P/TBV, е достигнал до 0,9 пъти от веществената си балансова стойност. При гръцките банки този индекс е от 0,03 за Банка Пиреос до 0,30 за Националната банка на Гърция. По средата се намират Alpha Bank и Eurobank, теоретично „спечелили“ от стрес тестовете, при които този индекс варира около 0,10.

Според данните от 18 ноември и съобщенията на банките, е изчислено следното:

• В Alpha Bank въз основа на текущата ѝ оценка и при цена на акция от 0,061 евро, Фондът за финансова стабилност притежава 66% от акциите, а частните акционери останалите акции. При положение, че покрие всичките 2,563 милиарда евро чрез  увеличаване на акционерния капитал и LME, индексът P/ΤBV ще достигне след рекапитализацията 0,37 пъти от стойността на акциите, или до 3,3 милиарда евро, а ако бъдат добавени и собствените капитали до 9,1 милиарда евро. Процентът участие на Фонда за финансова стабилност ще бъде намален на 15%, а т.нар. dilution на старите акционери ще е от порядъка на 77%. При цена на емисията от 0,04 евро за акция Фондът ще притежава 11% от акциите.

• В Банка Пиреос въз основа на текущата ѝ оценка и при цена на акция от 0,034 евро,Фондът за финансова стабилност притежава 67% от акциите. При положение, че покрие всичките 2,213 милиарда евро чрез увеличаване на акционерния капитал и LME, както и 1,837 милиарда евро чрез CoCos,, индексът P/ΤBV ще достигне след рекапитализацията 0,27 пъти от стойността на акциите, или до 3 милиарда евро, а ако бъдат добавени и собствените капитали до 11,2 милиарда евро. Процентът участие на Фонда за финансова стабилност ще бъде намален на 22%, а т.нар. dilution на старите акционери ще е от порядъка на 93%. Ако бъдат извадени т.нар. CoCos от собствените капитали на банката, индексът P/TBV ще достигне 0,32 пъти от стойността на акциите.

• В Националната банка на Гърция Фондът за финансова стабилност притежава около 57% от акциите. При положение, че покрие всичките 1,456 милиарда евро чрез  увеличаване на акционерния капитал в съчетание с 691 милиона евро от LME и 1,75 милиарда евро чрез CoCos, индексът P/ΤBV ще достигне след рекапитализацията 0,45 пъти от стойността на акциите, или до 4,1 милиарда евро, а ако бъдат добавени и собствените капитали до 9 милиарда евро. Процентът участие на Фонда за финансова стабилност ще бъде намален на 33%, а т.нар. dilution на старите акционери ще е от порядъка на 67%. Ако бъдат извадени т.нар. CoCos от собствените капитали на банката, индексът P/TBV ще достигне 0,56 пъти от стойността на акциите.

• И накрая, в Eurobank Фондът за финансова стабилност притежава 35% от акциите. При положение, че покрие всичките 2,04 милиарда евро чрез увеличаване на акционерния капитал, индексът P/ΤBV ще достигне при рекапитализацията 0,42 пъти от стойността на акциите, или до 2,4 милиарда евро, а ако бъдат добавени и собствените капитали до 5,6 милиарда евро. Т.нар. dilution на старите акционери ще е от порядъка на 87%. Процентът участие на Фонда за финансова стабилност ще бъде намален на 2,4%.

 

 

Категории: гръцки банки рекапитализация капиталови нужди Фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus