Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Албания открито оспорва сухопътната граница с Гърция

19 Май 2015 / 11:05:37  GRReporter
920 прочитания

Преди седмица албанското правителство е изпратило до Атина протестна нота, в която призовава Гърция да промени програмата за проучвания в Йонийско море за откриването на залежи от въглеводороди, съобщи гръцкият всекидневник Катимерини.

 Аргументът на Тирана бил, че тя нарушава албанските териториални води. В допълнение албанците поискали от Гърция да им изпрати и картите с обозначението на сухопътната граница между двете страни в Епир.

Гръцки дипломати и юристи определят този акт като опит за оспорване на границата. От политическа гледна точка той се описва като действие с висока степен на риск за Албания и двустранните отношения.

Според Катимерини същите източници изразяват учудването си от факта, че гръцкото правителство следи със смущение както покачването на напрежението в гръцко-албанските отношения, така и засилването на дестабилизиращите тенденции в региона на Западните Балкани. Тяхната оценка е, че всички тези действия са част от общата стратегия на албанската политическа система, която цели да даде тласък на идеята за създаването на „Велика Албания”.

Според картите, които представи през 2011 тогавашният гръцки министър на енергетиката Янис Манятис, проучванията за наличието на залежи от въглеводороди ще се проведат в една голяма територия на север от град Янина. Тогава не бяха регистрирани никакви реакции за това.

В същото време господства усещането, че зад действията на Тирана се крие Турция. Според статията в Катимерини, новият детайл, който създава съмнението, че Анкара работи за създаването на фронт срещу Гърция е срещата на турския президент Реджеп Таип Ердоган с представители на партията за правосъдие, интеграция и единство (PDIU) в Тирана. Това е националистическа политическа формация, чиято цел е да изрази интересите на „етническите албанци” и най-вече да постигне завръщането в Гърция на изселените в периода 1944 – 1945 от областта Епир чами. В изявленията си пред Катимерини гръцките дипломатически източници са посочили, че конкретната среща не може да се обясни по никакъв друг начин освен като опит за подклаждане на този въпрос.

При създалите се условия гръцкият външен министър Никос Кодзяс се колебае дали да участва в срещата на външните министри на страните-членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP), която ще се проведе на 22 май в Тирана. Гръцки дипломатически източници посочват, че вероятно отсъствие на Гърция от срещата ще предостави алиби на Албания да продължи да провокира без да получава ответна реакция и ще изолира още повече Атина. Все пак според източници гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се намира в Тирана на 26 май, за да участва в срещата на върха на организацията.

Събитията предизвикаха реакция от страна на опозицията. В писмо до председателя на парламентарната комисия за отбраната и външните работи депутатите от Нова демокрация призовават за свикване на заседание. Искането им включва обсъждането на въпроси като избора на нов президент в северната част на Кипър, кризата в Македония, изискването на Албания за промяна на плана за проучвателни сондажи на Атина в Йонийско море, както и ходът на разговорите между Гърция и Турция относно мерките за изграждане на доверието между кипърските гърци и турци. Според депутатите присъствието на външния министър Никос Кодзяс на заседанието е належащо. 

Категории: Политика дипломатическа нота гръцко-албански отношения оспорване на сухопътната граница
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus