Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алексис като Мадуро без петрол

19 Март 2015 / 15:03:19  GRReporter
1832 прочитания

След пълния провал на преговорите между Атина и нейните кредитори, тази вечер в рамките на срещата на Европейския съюз в Брюксел се очаква да се проведе среща, която вероятно ще предопредели съдбата на Гърция.

Тя се провежда по искане на гръцкия премиер Алексис Ципрас с участието на лидерите на Германия, Франция, Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка и Съвета на финансовите министри от еврозоната.

Въпреки че германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че нито днешната, нито срещата ѝ с Алексис Ципрас в Берлин идващия понеделник могат да заместят Eurogroup, високопоставени представители на европейските банкови среди твърдят, че те са последния шанс за задействането на преговорите и предоставянето на финансиране на намиращата се в критично състояние гръцка икономика.

Какво може да се случи с Гърция при пореден и вероятно последен провал в Брюксел и Берлин? Отговор дава анализът на гръцкия журналист и коментатор Костас Ступас от икономическото издание capital.gr, който GRReporter препечатва в пълния му вид.

1) Алексис като Мадуро без петрол…

През идващата седмица не трябва да очакваме големи промени. Правителството на г-н Ципрас е заобиколено от капани от всички страни.

Във вътрешността на страната капаните са свързани с кредиторите, които не възнамеряват да бръкнат в джобовете си ако Гърция не докаже с действия, че ще приложи реформите, които ще я трансформират от сегашното състояние на балкански „измамистан”, в който държавата регулира всичко в европейска страна и икономика.

В капан е и спрямо социалните групи на така наречените „високи етажи” на финансираната с държавни финанси система, които гласуваха с вярата, че привилегиите им ще бъдат запазени, независимо дали става дума за пенсии в размер на средно 4500 евро като тези в Националната електрическа компания, за издутите ранни пенсии или за печалбите на затворените професии. Тази категория е най-многобройната, но и първата, която ще оттегли подкрепата си към управляващите в случай, че се наложат ограничения в тегленето на пари от банкоматите или възникнат проблеми с изплащането на заплатите и пенсиите в държавния сектор…

Нека не се заблуждаваме. Г-н Ципрас едва сега започва да вижда „бездната”, която ще разкрие тоталната разруха. Фактът, че е „обсаден” отвсякъде не му позволява да бъде гъвкав. Инвестицията в популизма ще му носи доходност, докато мнозинството ще се чувства сигурно, че заплатите и пенсиите ще се внасят и то в евро.

Никоя от основните стратегически преценки и никой избор от тези, които доведоха до управлението на г-н Ципрас не се потвърждават. Кои са те?

Съюзът…

СИРИЗА заложи на създаването на съюз, който щеше да промени баланса и статуквото.

Създаването на едно правителство, основано на реториката срещу меморандума за икономическа помощ не само не спомогна за създаването на „съюз на Юга” срещу Германия, но доведе до обединението на всички (страни от еврозоната) около Германия, въпреки неуспешните и обидни действия от страна на Берлин. С изключение на годините на военната диктатура Гърция никога не е била по-изолирана в Европа,  колкото сега. Колкото пъти страната е била изолирана от партньорите си, винаги са следвали национални катастрофи.

Погрешната архитектура…

Въпреки слабостите си еврозоната не само не се намира в период на задълбочаване на проблемите и противоречията, но вече се забелязват първите признаци на задействане на икономиката. Всички останали страни, в които бяха приложени меморандуми вече излизат от тях и се завръщат към нормални функции. Франция и Италия напредват с реформите и скоро се очакват техните резултати в икономиката. Със задействането на програмата за количествено улеснение (QE) Европейската централна банка подпомага реформите. Гърция изглежда, че е изпуснала влака.

Представителите на СИРИЗА и г-н Варуфакис подхранваха самозаблудата, че е възможна една друга еврозона, намираща се по-близо до техните позиции. Именно тези позиции са напълно изолирани в заседанията на финансовите министри на еврозоната и на срещите на върха на ЕС.

Икономическата реконструкция

До момента правителството не е представило план за икономическата и продуктивната реконструкция на страната. Правят се само отделни изказвания, които си противоречат и имат за цел да унищожат и малката останала продуктивна база чрез намесата на корумпираната, бюрократична и провалила се държава в икономиката.

Предоставянето на министерството на продуктивната реконструкция на г-н Лафазанис и на главния секретариат за индустриално развитие на г-н Тольос е безвкусният анекдот в тази история. И двамата не са работили никога в продуктивния сектор и са почитатели на съветския икономически модел, който рухна разкривайки бедността на милиони хора.

Моделът Мадуро

Още през първите дни на управлението на кабинета бях писал, че пред г-н Ципрас стоят две възможности. Едната е да действа по примера на Лула да Силва в Бразилия с една смес от политика на мерки за справяне с хуманитарната криза в съчетание с привличане на чуждестранни инвестиции с цел постигането на икономическо развитие.

Вторият избор бе да се превърне в подобие на Николас Мадуро без петрол. Като се има предвид, че въпреки големия износ на петрол рафтовете на супермаркетите във Венецуела са празни, можем да си представим какво ще се случи в Гърция…

Досега оформилата се ситуация показва, че г-н Ципрас избира модела „Мадуро”… Този модел обаче има срок на годност, който изтича съвсем скоро.

2) Лудите, драхмата и дългът

Категории: Политика Алексис Ципрас преговори кредитори среща на върха Европейски съюз Брюксел Берлин Николас Мадуро анализ Костас Ступас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus