Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Арестуваха двама сътрудници на терориста Христодулос Ксирос

14 Януари 2015 / 10:01:14  GRReporter
841 прочитания

Гръцката полиция арестува двама мъже, за които се смята, че са съмишленици на заловения преди две седмици терорист Христодулос Ксирос.

Единият от мъжете е грък на 54, а другият - албанец на 37 години. Предполага се, че именно той е представилият се като „Харис” мъж, наел къщата – явка в Анависос, който се издирваше от Службата за борба с тероризма.

Двамата мъже са били заловени късно следобед във вторник в град Каламата в южната част на Пелопонес, където избягали след ареста на Христодулос Ксирос. Според разследващите служби и двамата са били част от оперативния екип на терориста и са щели да участват в планирания погром срещу затвора Коридалос.

Според заповедите за ареста им срещу двамата са повдигнати обвинения за членство в терористична групировка, производство, доставка и притежание на експлозиви и бомби, незаконно притежание на оръжие, ръчни бомби и експлозиви и фалшификация на публичен документ с цел укриването на престъпник.

Заловените са задържани в ареста на Службата за борба с тероризма в сградата на Главното управление на полицията в област Атика и в рамките на деня ще бъдат отведени пред прокурор, за да дадат показания.

Според гръцкия всекидневник Катимерини, 54-годишният грък е разжалван полицай, който имал телефонни контакти с Ксирос. Веднага след ареста на терориста той и 37-годишният албанец се скрили в къща на бившия полицай в региона на Каламата, до Гитио. И двамата имат криминални досиета, като срещу 37-годишния в миналото са били повдигнати обвинения за обир на павилион и разпространение на наркотици. 54-годишният разжалван полицай пък е бил обвинен в участие в мрежа за трафик на цигари, която бе разбита в Пелопонес преди около 1,5 година.

Според първите сведения албанецът се представял с името Теохарис Хрисакис. В досъдебната преписка се посочва, че в периода 15 – 25 май 2014 той се обадил на собственика на къщата в Анависос и му казал, че се интересува да я наеме.

Три дни след първото обаждане Теохарис и собственикът се договорили да се срещнат, за да се споразумеят окончателно за наемането на къщата срещу сумата от 250 евро на месец.

„На срещата конкретният мъж дойде облечен в офицерска униформа на военния флот. Беше на видима възраст около 30 години, с височина около 1,85 метра, здравеняк, с тъмни черти, тясно лице, без брада, черна къса коса и тъмни очи”, се посочва в съдебните документи.

От разследването става ясно, че на срещата със собственика на къщата „Теохарис” представил лична карта с името Теохарис Хрисакис, която била издадена на 9 май 2013.

Според свидетелски показания той сменил колата, с която се движел, а собственичка на аптека в Анависос разказала на полицията, че малко преди Коледа той я посетил и бил облечен с панталон ¾ . Тогава тя забелязала, че той има татуировки по ръцете и на единия си крак.

Друга жена – жителка на Анависос посочила в свидетелските си показания, че 37-годишният мъж често накуцвал, поради честите наранявания по краката си, които той обяснявал с работата си в Бреговата охрана. 

Категории: Криминална хроника арест Служба за борба с тероризма сътрудници Христодулос Ксирос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus