Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Атина отзова посланика си в Чехия

22 Декември 2015 / 14:12:18  GRReporter
662 прочитания

Гръцкото министерство на външните работи отзова посланика на страната в Чехия Панайотис Сарис за допълнителни политически разговори, съобщи гръцкият информационен сайт skai.gr.

Решението е взето в отговор на изявленията на президента на Чехия Милош Земан, че страната му ще стане член на Еврозоната ден, след като Гърция напусне зоната на общата европейска валута.

В изявления прес словашката информационна агенция TASR Земан посочил: „Република Чехия трябва да въведе еврото в първия ден след напускането на Гърция”. Той изразил съжалението си, че тя продължава да е член на Еврозоната с думите: „Въпреки че Гърция се намираше много близо до Grexit, аз бях разочарован от резултата”.

Първата реакция на Атина на тези изявления дойде още миналия петък, когато говорителят на гръцкото министерство на външните работи отбеляза, че „Чехия е член на Европейския съюз, благодарение и на Гърция”.

В коментар пред skai.gr дипломатически източници посочват, че отзоваването на посланик е изключително сериозно развитие в двустранните междудържавни отношения, тъй като в същността си то е последната стъпка преди прекъсването на дипломатическите отношения.

Според вестник „Катимерини” преди няколко дни гръцкият външен министър Никос Кодзиас привикал посланика на Чехия в Атина. По време на срещата той изразил недоволството си за изявленията на президента на Чехия.

Изданието също подчертава, че отзоваването на гръцкия посланик е много сериозна стъпка, тъй като не е прието отношенията  между страните-членки на Европейския съюз да стигат до подобно ниво. Според статията в Атина смятат, че "чешкото правителство е едно от водещите в неформалната война срещу Гърция по повод на бежанската криза през последните месеци”.

Очаквайте подробности. 

Категории: Политика гръцко министерство на външните работи отзоваване на гръцкия посланик в Чехия президентът на Чехия Милош Земан Еврозона Grexit дипломатически отношения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus