Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина преговаря за 9-месечно удължение на меморандума

11 Юни 2015 / 11:06:02  GRReporter
1362 прочитания

Напрегнатата атмосфера в преговорите на Гърция с кредиторите и опасенията, че Алексис Ципрас няма да се срещне с Ангела Меркел и Франсоа Оланд бяха разсеяни внезапно малко преди началото на извънредната среща на върха на ЕС вчера в Брюксел.

Двамата европейски лидери се срещнаха с гръцкия премиер в 23:00. Два часа по-късно тримата излязоха от залата усмихнати и заявиха, че са се споразумели за задълбочаване на дискусиите по въпросите, по които позициите им се различават.

Официално изявление след края на срещата в 02:00 през нощта направи само гръцкият премиер. Според него споразумението с кредиторите „ще позволи на Гърция да се завърне към икономическо развитие със социална кохезия и устойчив външен дълг”.

По този начин Алексис Ципрас съобщи, че по време на дискусията е бил обсъден въпросът за дълга, който е предпоставка от абсолютна необходимост за правителството, за да може да прокара тежките бюджетни мерки в парламента и сред обществото.

Според медии Меркел, Оланд и Ципрас са обсъдили гръцкия план за 9-месечно удължение на текущата спасителна програма. На практика той е алтернатива на германския план за по-краткосрочното  ѝ  удължение (до есента). Той бе представен миналия четвъртък от германския вестник Die Welt, който отразява позициите на Ангела Меркел.

В следобедните часове вчера икономическата агенция Bloomberg предаде, че Германия не би имала възражения настоящата спасителна програма да бъде удължена постепенно  „ако Алексис Ципрас представи конкретни политически предложения за постигането на целите” и се ангажира за провеждането на една значима реформа.

В понеделник Wall Street Journal също информира за наличието на сценарий за 9-месечно удължение, като се позова на европейски кръгове. Ден по-рано подкрепящото изцяло СИРИЗА ляво гръцко издание „Авги” представи същия сценарий като „гръцки план за измъкване на страната от безизходицата”.

Какво иска Гърция

Независимо от това кой е автор на плана, той предвижда прехвърляне на гръцки държавен дълг (облигации) на стойност 27 милиарда евро, които се намират в Европейската централна банка към Европейския механизъм за подкрепа. По този начин стойността му ще се намали и плащанията ще бъдат удължени във времето. Паралелно с това Гърция ще получи финансиране: оставащите 1,8 милиарда евро от европейското участие в спасителната програма, печалбите от гръцките държавни облигации от Европейската централна банка и 10,9 милиарда евро от Фонда за финансова стабилност, които бяха върнати в Европейския механизъм за подкрепа. В допълнение според плана от него се изискват още 1,2 милиарда евро и се поставя искане за увеличаване на лимита за издаване на гръцки държавни облигации от страна на ЕЦБ.

В гръцкото предложение за споразумение се включва като предпоставка и уреждането на държавния дълг със схема на плащанията и инструменти за неговото намаляване.

Какво дава Атина

В „замяна” на плана, за който се предполага, че е предмет на дискусиите Гърция предлага да предприеме следните мерки:

Първо, по-болезнени структурни реформи с изключение на най-червените от червените ѝ линии като добавката за получаващите много ниски пенсии, облагането на електричеството с най-високата ставка на ДДС, намаляването на пенсиите и реформите в трудовото законодателство. Според източници от Европейската комисия добавката към ниските пенсии и ДДС за електричеството не са сред мерките, за които кредиторите са категорични, че трябва да бъдат включени в споразумението.

Що се отнася до промените в трудовото законодателство, които иска да въведе гръцкият кабинет, проектозаконът е и ще продължи да се намира в чекмеджето на министъра Панос Скурлетис. По думите му документът ще излезе от там само по нареждане на Алексис Ципрас.

Почти сигурно е, че предвидените мерки ще се приемат постепенно, като целта е гласуването и прилагането на най-болезнените сред тях да се свърже с отпускането на сумите за изплащането на големите заеми към кредиторите до края на август. През септември този натиск престава да е толкова голям и никой от кредиторите не може да изключи вероятността гръцкото правителство да престане да спазва стриктно програмата.

Второ, по-голям бюджетен излишък през 2015 – от 0,75 на 1 на сто от БВП. Това означава, че гръцкият кабинет трябва да  предприеме допълнителни мерки за бюджетни съкращения за около 500 милиона евро.

Към момента няма сведения доколко позициите на двете страни са близо или далеч една то друга по този въпрос. Според европейски източници гръцкото правителство се е съгласило за бюджетен излишък от 1 на сто, но информацията бе опровергана от държавния министър Никос Папас, който се намира в Брюксел от понеделник заедно с ръководещия преговорите от гръцка страна заместник-министър Евклидис Цакалотос. Други източници от гръцкия кабинет твърдят, че „различията относно бюджетните излишъци продължават и гръцката страна е в очакване на коментарите на институциите относно нейните предложения”.

Разговорите през предишните дни и съвпадението на датата на появата на плана за 9-месечно удължение на програмата изглежда, че са освежили изненадващо тежката атмосфера в Брюксел.

снимка: Francois Lenoir, Pool/AFP

Категории: Политика Гърция и кредиторите среща на Алексис Ципрас с Ангела Меркел и Франсоа Оланд план за 9-месечно удължение на спасителната програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus