Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина се обгърна във френски багри, гръцкото разузнаване преди месеци предупредило за джихадисти с европейски паспорти

15 Ноември 2015 / 12:11:29  GRReporter
748 прочитания

Гърция отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Париж. Много обществени сгради се оцветиха в цветовете на Франция - Акрополът, Атинското кметство, Културният център на Фондация Онасис, Бялата кула в Солун. На сградата на гръцкото външно министерство редом до гръцкия и европейския флаг бе поставено и френското знаме.

Хората идваха пред посолството на Франция на бул. Василисис Софияс и оставяха цветя в памет на жертвите на атентатите, обединени от лозунга „Je suis Paris”. Гражданско бдение се проведе и пред сградата на Френския институт в Солун.

Особено безпокойство сред гърците предизвикаха информациите, че един от атентаторите е минал през Гърция. Гръцките медии припомнят обаче, че тези информации не са нещо ново. През септември Янис Панусис разкри, че докато е бил министър за защитата на гражданите, Националната разузнавателна служба е открила джихадисти в Гърция. Тогава неговото изявление предизвика много реакции.

В интервю за вестник „Елефтерос Типос” Панусис поясни, че не е говорил за клетки на джихадисти в страната, а само за това, че службите са „открили в страната джихадисти, които са европейски граждани. Те не са влезли като бежанци. Влезли са с паспорти на европейски граждани и с правото на свободно придвижване в страните от ЕС”.

Панусис твърди, че това са били френски граждани, като са използвани всички законни процедури „за да изведем тези хора от страната”.

Трябва да се отбележи, че преди една година, на 24 септември 2014, Държавният департамент на САЩ потвърди съществуването на крайни ислямисти в Гърция, които използват страната като мост към Европа и САЩ. Служител на американското външно министерство заяви за телевизия Антена, че през страната минават и ислямисти от Западна Европа, отиващи към Близкия Изток. Той също така каза, че сред две хиляди джихадисти, дошли от Западни държави, има и гърци.

Френските власти изпратиха спешен сигнал до южноевропейските страни, между които и Гърция. Тайните служби на Франция споменават кола с френски номера, свързана с джихадистите от Париж, която според информациите се е отправила към средиземноморието. Номерата са изпратени до гръцките гранични пунктове.

Междувременно бежанският поток към Гърция не спира. 170 бежанци бяха открити вчера сутринта на необитаемия остров Юра, на север от Алонисос. От тях 50 са деца. Те са попаднали на острова след като трафикантът, който ги превозвал, ги изоставил.

Вчера следобед бежанците бяха откарани на Алонисос и бреговата полиция започна регистрацията им. Повечето нямат документи и декларират, че са сирийци.

Припомняме, че Гърция също е била два пъти обект на атаки от терористи от Близкия Изток. Първият атентат с много жертви е на 5 август 1973 на гишето на израелската авиокомпания Ел Ал на Атинското летище. Тогава двама палестинци атакуват с гранати и картечници залата за транзитно преминаващи. Целта им е била да отвлекат самолета на Ел Ал за Тел Авив. Тъй като обаче самолетът е излетял, терористите решават да нападнат пътниците за полета на TWA за Ню Йорк, пристигнал малко преди това от Тел Авив. По това време в залата се намират 1500 души. Атентаторите първо хвърлят гранатите и след това започват да стрелят безразборно с автомати. Държат 35 заложници за около 2 часа, преди да се предадат на полицията. Трагичната равносметка е: трима загинали – един австриец и двама американци, дошли в Гърция на почивка, и 55 ранени.

Вторият инцидент е през юли 1988 и е свързан с круизния кораб „City of Poros”, който превозвал израелски и други туристи към островите на Саронически залив. Той е предшестван от взрив на пълен с експлозиви автомобил в Трокадеро малко след отплуването на кораба. При взрива загиват четирима арабски терористи. Както установява полицията, планът на терористите е бил да нападнат с бомби и огнестрелно оръжие туристите в момента на слизането им от кораба. Колата обаче избухва преждевременно. Според разследването това се дължи на действията на израелски агенти, научили за операцията. След избухването на колата, един от терористите, който се качил на кораба, започнал да стреля срещу пасажерите. Деветима пътници загиват, десетки други са ранени.

 

 

 

Категории: терористични атентати Париж отдаване на почит бежанци Янис Панусис джихадисти атентати в Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus