Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина се споразумя с кредиторите, очаква транша от 2 милиарда евро

17 Ноември 2015 / 12:11:25  GRReporter
2742 прочитания

Вчера след дълги преговори Атина и нейните кредитори постигнаха споразумение с цел да не се създава проблем в рекапитализацията на банките. Двете страни се споразумяха за това как ще се извършват търговете за първо жилище, както и за общо 48-те изисквани мерки по първия пакет, както заяви министърът на финансите Евклидис Цакалотос на излизане от преговорите.

Двете страни обаче не се споразумяха около новия режим за управление на лошите заеми. По този въпрос все още не са договорени всички подробности. Предвид обаче опасността да възникнат проблеми в процедурата по рекапитализация на банките от евентуално отрицателно послание от преговорите, двете страни постигнаха съгласие за това, че въпросът ще бъде решен окончателно през декември. Тогава ще бъде внесен законопроект за това кои заеми ще могат да се продават на чужди инвестиционни фондове, т.е. дали това ще бъдат само фирмени, или жилищни, или пък и потребителски заеми. За бизнес кредитите ще има критерий за техния размер, както и за това от кой отрасъл на икономиката произлизат.

С изключение на тази тема по всички останали въпроси, предмет на настоящите преговори, снощи вечерта беше постигнато съгласие. Днес сутринта заседава  Еврогрупата (Euroworking Group), за да установи дали наистина споразумението покрива всичко, което трябваше да направи Гърция, или са необходими изменения преди законопроектът да бъде внесен в парламента. Това ще стане също днес, за да може той да бъде гласуван до четвъртък вечерта.

Ако не възникне някакъв проблем Еврогрупата отново ще заседава в петък (заседанието е планирано така или иначе) и ще бъде дадена зелена светлина за отпускането на транша от 2 милиарда евро, което е вероятно да стане още в понеделник. Що се отнася до 10-те милиарда евро, намиращи се в специална сметка на Европейския механизъм за стабилност (ESM) и предназначени за рекапитализацията на гръцките банки, все още не е ясно кога точно ще бъдат отпуснати, тъй като първо трябва да приключат офертите на банките, да бъдат определени точно техните капиталови нужди, и впоследствие Гърция да изтегли средствата, които действително са необходими.

Във всеки случай обаче, въпреки че един кръг преговори приключи вчера, веднага започва друг. От сряда гръцкото правителство и кредиторите ще започнат разговори за това какво ще включва списъкът с втория пакет от мерки. Списък, който ако бъде изпълнен, ще доведе до отпускането на следващия транш от 1 милиард евро и на практика до приключване на оценяването от страна на кредиторите. Този пакет обаче се очаква да включва може би най-трудните мерки, тъй като се смята за сигурно, че правителството ще трябва да пристъпи към промени в осигурителната система, данъчното облагане, единната щатна таблица в държавния сектор, постепенното създаване на новия Фонд за приватизации и други трудни мерки.

Търговете за първо жилище

Според правителствени източници, Атина и кредиторите са се споразумели за следното решение по въпроса с провеждането на търгове за първо жилище:

- Защита на уязвимите социални групи от населението, съставляващи 25% от кредитополучателите, въз основа на следните критерии: а) данъчна оценка на първото жилище до 170 000 евро, независимо от семейното положение, б) деклариран годишен доход от 8 180 евро за един човек, 13 917 евро за двама души и по 3 361 евро за всяко дете (до две деца). Следователно подоходният критерий за едно четиричленно семейство с две деца ще бъде до 20 639 евро. В случай, че се наложи да бъде подпомагана тази категория, напр. за изплащане на месечните вноски към банката, е предвидена един вид субсидия от страна на държавата, чийто общ размер за 2016 е изчислен на 100 милиона евро. На практика това е прословутата "мрежа за социална защита".

- За останалите кредитополучатели, т.е. тези с по-високи доходи и по-скъпо жилище, които обаче заради кризата са изпаднали в невъзможност да изплащат заемите си, се предвижда следното: а) данъчната оценка за първо жилище да бъде до 230 000 евро, независимо от семейното положение, б) границите за дохода, посочени при първата категория, се умножават по коефициент 1,7. Следователно подоходният критерий при тази категория за едно четиричленно семейство ще бъде до 35 086 евро, за един човек той ще възлиза на до 13 906 евро, за двама души – 23 659 евро и за всяко дете (до две деца) – по 5 714 евро. Посоченият коефициент ще бъде в сила до края на 2018, когато ще бъде преразгледан. При всички случаи ще се правят опити за извънсъдебно уреждане на споровете въз основа на инструментите, включени в Етичния кодекс на банките.

Кредитополучателите от втората категория обаче ще трябва да отговарят и на други изсквания, които все още не са уточнени, като например дали досега са били стриктни в погасяването на заемите си. Трябва също така да се отбележи, че месечната вноска, която ще плащат кредитополучателите от тази категория, ще се изчислява на базата на тяхното подоходно и общо имуществено състояние, както и въз основа на пазарната стойност, а не на данъчната оценка на съответния недвижим имот. Тази вноска ще бъде една и съща за срок от три години.

Представители на правителствените среди твърдят, че и за двете категории, т.е. и за най-бедните 25% от кредитополучателите, както и за останалите от 25% до 58%, се предвижда опрощаване на част от дълговете им, произтичаща от разликата между пазарната цена, на която са купили имота, и настоящата му цена. Този въпрос, разбира се, се нуждае от допълнително изясняване, тъй като е пряко свързан с прогнозите на банките за размера на лошите кредити.

Категории: преговори кредитори списък с мерки споразумение търгове първо жилище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus