Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина-Солун за 3,5 часа с влак от 2017

18 Декември 2014 / 13:12:10  GRReporter
1474 прочитания

ERGOSE Ltd., дъщерната компания за инфраструктурни проекти на Гръцката държавна железница OSE, предаде обекта, изграден в планината Отрис и включващ двоен тунел с дължина почти 7 км във всяка посока. Това е вторият най-дълъг тунел в Гърция (след този в планината Калидромо – 10 км) и един от най-дългите на Балканите.

Благодарение на този проект влаковете ще могат да развиват скорост до 160 км/ч.

С предаването на обекта за ползване от железопътния транспорт времетраенето на маршрута Атина – Солун ще се съкрати с един час. Същевременно ще се увеличи многократно (до 5 пъти) транспортният капацитет на железницата позволявайки по-лесния превоз на товарите със стоки. Едновременно с това ще се осигури по-икономичен превоз за гръцката железница, тъй като е известно, че разходите за придвижване с електричество се равняват на едва 1/5 от разходите за придвижване с бензин.

При предаването на обекта президентът и изпълнителен директор на ERGOSE Костас Спилиопулос говори за един «много важен проект за развитието на страната». По-конкретно той заяви: «Завършен бе един проект с множество технически трудности поради планинския релеф, при това с възможно най-добрите резултати и в предвидения срок. Освен това той струва близо 3 милиона евро по-малко, отколкото бе заложено в бюджета му». Впоследствие Спилиопулос подчерта значителния опит, който вече са придобили гръцките строителни компании.

«Капацитетът на гръцките строителни компании вече е достигнал до такава степен на зрялост, че те могат да се справят успешно с най-трудните проекти както в страната, така и в чужбина», подчерта на свой ред президентът на строителната фирма „Актор“ Димитрис Кутрас.

По-конкретно обектът в планината Отрис включва:

• Изграждането на двоен подземен тунел с дължина 6,4 км, като се предвижда електрифицирането на железопътната линия. Изграждането на свързващи тунели на всеки 500 метра по дължината на основния тунел от съображения за безопасност. Става дума за един от най-големите железопътни тунели на Балканския полуостров.

• Изграждането на пет железопътни моста с обща дължина 1796 метра, предвидени за двойна електрифицирана железопътна линия. При изграждането са използвани най-съвременните системи за сеизмично реагиране на технически обекти.

• Изграждане на подземен технически тунел с обща дължина 432,50 метра. Става въпрос за железопътен тунел за електрифицирана двойна жп линия.

• Изграждане на двойни покрити изходи от тунелите с дължина на всеки от тях 630 метра.

• Извършване на пътностроителни дейности с цел обслужването на прилежащите земеделски земи и възстановяване на движението по провинциалната пътна мрежа.

• Изграждане на дренажни съоръжения за отводняване на новата железопътна линия. Изграждане на насипи и траншеи в откритата част на обекта и извършване на дейности по изпълняване на съществуващите изисквания, свързани с околната среда.

Първоначалният бюджет на проекта е 324 милиона евро. По време на конкурсната процедура фирмата изпълнител предлага отстъпка 35,3% и така договорната цена на проекта възлиза на 209,7 милиона евро. Въпреки това обектът е завършен с 2,8 милиона евро по-малко от договорената стойност.

 

 

Категории: тунел инфраструктурен обект гръцката държавна железница OSE ERGOSE
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus