Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина - туристическата шампионка на Гърция за 2015

04 Август 2015 / 16:08:28  GRReporter
966 прочитания

И победителите са... Атина и Солун!

Отрицателният климат, оформил се около Гърция през първите шест месеца на годината, създаде много губещи в областта на туризма, същевременно обаче разкри и печеливши. И това са не други, а двата „мегаполиса” на юг и север: Атина и Солун.

В периода на рекордите за гръцкия туризъм – 2013-2014, двата най-големи града в страната успяха да се включат във възхода, отчитан от курортните центрове, едва от втората половина на 2014.

В определен смисъл курортните центрове и градовете изглежда функционират като два генератора с разлика във фазите.

Факт, който позволява на гръцкия туризъм да минимизира загубите, тъй като когато поради различни причини остане без енергия единият полюс, например курортните центрове, другият генератор (Атина, Солун) започва да захранва гръцкия пазар с (туристически) ток.

Ситуацията, оформила се през първото шестмесечие на годината около преговорите на гръцкото правителство с кредиторите, доведе до преместването на центъра на тежестта на гръцкия туризъм от южно Егейско море на северозапад. Така, докато до миналата година центърът на тежестта на гръцкия туризъм бе в триъгълника, образуван от островите Миконос, Санторини-Крит-Родос, Кос, тази година той се е преместил в мощните полюси Атина-Солун-Миконос-Санторини.

Мнозинството от популярните туристически дестинации отчитат застой или дори спад в сравнение с миналата година, докато двата града и космополитната островна двойка Миконос-Санторини изглежда не са засегнати от отрицателния климат.

Ножицата между печеливши и губещи през тази година се отваря още повече, когато става въпрос за райони, посещавани предимно от гърци, където отчитат истински колапс в посещенията.

Посочените оценки се потвърждават от данните на GBR Consulting за гръцкия хотелиерски пазар през второто тримесечие на годината.

Ножицата между туристическите региони започва да се вижда още от данните за посещенията на чужди туристи. Всичко показва, че безспорният победител тази година ще бъде Атина, която отчита 24% ръст в посещенията на чужди туристи в сравнение с второто тримесечие на 2014. Този резултат се държи до голяма степен на ръста в посещенията на американски туристи, решили да се възползват от поскъпването на долара спрямо еврото.

За същия период Солун отчита резултати около миналогодишните нива (-0,1%), а в останалата част от страната е отчетен спад в посещенията на чужди туристи от порядъка на 0,5%.

От друга страна остров Крит е посрещнал 2,8% по-малко чужди туристи, а Йонийските острови отчитат ръст от 3,9%. Миконос и Санторини и тази година следват своя самостоятелен ход, напълно незасегнати от отрицателния климат и отчитайки увеличение на чуждите туристи от порядъка на 17,9%.

Отварянето на ножицата обаче става несъмнено, ако човек сравни резултатите от една страна на градските хотели в Атина и Солун и от друга страна на хотелите в курортните центрове (resort) на страната.

Така според данните на GBR Consulting, хотелите в Атина са отчели ръст от 7,6% в приходите от стая (RevPar), докато тези в Солун отчитат още по-добър резултат – +12,3% през второто тримесечие спрямо същия период на 2014.

Съвсем различна е картината в хотелите в курортните центрове, които за същото второ тримесечие на годината отчитат незначително увеличение на приходите от стая в размер на 1,3%.

Замразяването на резервациите в началото на юли, ограниченията в банковите операции, рухването на вътрешния туризъм през тази година и данъчната тежест, договорена в рамките на споразумението с кредиторите, доведоха до влошаване на климата на вътрешния хотелиерски пазар.

Според изследването на GBR Consulting, собствениците на градски хотели (Атина, Солун) остават оптимисти, тъй като очакват значително увеличение на средната цена за стая през третото тримесечие на годината.

И обратно, собствениците на хотели в курортните центрове са песимистично настроени, тъй като предвиждат значителен спад в търсенето и запълването на легловата си база през третото тримесечие на годината.

 

 

 

Категории: хотели гръцки туризъм спад ръст Атина Солун курортни центрове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus