Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинската борса отваря утре, само чужденци ще могат да търгуват свободно

27 Юли 2015 / 07:07:36  GRReporter
1610 прочитания

Атинската борса се очаква да отвори утре, вторник, след като през уикенда гръцкото правителство и Европейската централна банка се договориха за условията, при които ще работи институцията в следващата една седмица. Само чужденците обаче ще могат да търгуват свободно на Атинската борса.
    За местните инвеститори се въвеждат ограничения, които ще се задържат през цялата седмица и ще бъдат преразгледани отново следващия уикенд.  За гърците се въвеждат понятието new money - пари в брой или банкови преводи от чужбина, с които те ще могат да купуват акции и други ценни книжа. Листваните на борсата компании ще могат да използват и паричните си запаси, за да инвестират в нови книжа.
    Ограниченията се налагат, за да се избегне масовото разпродаване на банковите акции. Финансисти смятат, че до края на седмицата търговията на борсата ще се нормализира и ограниченията ще отпаднат.

    Припомняме, че Атинската борса затвори на 30 юни, когато в страната бяха затворени банките и бе въведен капиталов контрол. Международната агенция FTSE (Financial Times Stock Exchange) предупреди Атинската борса, че ако не отвори до 10 дни ще я изключи от международната система на борсовите индекси.
    Преди затварянето, търговията се движеше около 100 милиона евро дневно, като около 30 милиона засягаха гръцките инвеститори. Утре се очакват по-слаби стойности, които няма да повлияят много на изтичането на влогове от гръцките банки, чиято стойност не се очаква да е по-голяма от 300 милиона евро на месец.

Категории: Атинска борса Европейска централна банка банкови акции чуждестранни и гръцки инвеститори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus