Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Аутсайдерът спечели битката за Нова демокрация

11 Януари 2016 / 11:01:28  GRReporter
838 прочитания

След убедителната си победа на вътрешнопартийните избори от 12:00 днес Кириакос Мицотакис ще застане начело на дясноцентристката партия Нова демокрация. Крайният резултат от вота ще бъде обявен по-късно днес, но при преброени 75 на сто от бюлетините той води срещу съперника си Евангелос Меймаракис с 51,6 срещу 48,4 на сто. Според източници, в момента се броят бюлетините от избирателните секции в Атина и Солун и разликата между двамата продължава да расте.

47-годишният Кириакос Мицотакис стана 9-ият председател на Нова демокрация въпреки прогнозите в полза на обратното. Преминаването му на втория кръг на вътрешнопартийната надпревара изненада много анализатори, които смятаха, че лидерското място на гръцките десни ще заеме доскорошният служебен председател Евангелос Меймаракис или областният управител на Централна Македония Апостолос Дзидзикостас.

Гръцки коментатори посочват, че победата му се дължи на няколко фактора. Първият е времето, което бе спечелено в резултат на неуспешния опит за провеждане на изборите на 22 ноември и начина, по който Мицотакис го оползотвори за кампанията си. Вторият – ясната политическа стратегия, която той представи веднага след като обяви, че ще е кандидат за лидерското място. Третият – аргументът, че Нова демокрация се нуждае от обновление, с който успя да убеди по-голямата част от членовете и симпатизантите на партията. Освен това неговата позиция, че може да бъде по-ефективен противник на Алексис Ципрас надделя над позицията, че Евангелос Меймаракис би могъл да бъде по-добър лидер на Нова демокрация.

Друг фактор, който изигра роля за избора на Мицотакис бяха появилите се през изминалите дни слухове, че гръцкият премиер Алексис Ципрас има комуникация с бившия премиер и лидер на „сините” Костас Караманлис, който подкрепи Евангелос Меймаракис в борбата за лидерското място. Докато Мицотакис заяви категорично, че не би участвал в общ кабинет с Алексис Ципрас и СИРИЗА, Меймаракис отговаряше на този въпрос по-уклончиво. Очевидното несъгласие на поддръжниците на Нова демокрация с една такава възможност бе изразено на втория тур на изборите с мощен вот в полза на Мицотакис.

Заслужава да се отбележи също, че в негово лице много голяма част от проевропейски настроените гърци виждат един млад политик – привърженик на либерализма, докато Меймаракис е приеман за представител на крилото в Нова демокрация, което подкрепя силната държавна намеса в икономиката на страната.

Кирякос Мицотакис със семейството си

Роденият през 1968 в Атина Кириакос Мицотакис е възпитаник на Американския колеж в гръцката столица. Той продължава образованието си в Харвардския университет, където учи социология, в Станфордския университет със специалност „Международни икономически отношения” и Harvard Business School със специалност „Управление на бизнес компании”.

Преди да влезе в гръцката политика Кириакос Мицотакис работи в частни банки и консултантски компании в Гърция и Великобритания. За депутат е избран за пръв път през 2004, а от 2013 до 2015 е министър на административната реформа и електронното управление в правителството на Андонис Самарас.

Кириакос Мицотакис е женен и има три деца. Син е на бившия премиер и лидер на Нова демокрация Константинос Мицотакис, когото посети веднага след снощната си победа. Според профила на 97-годишния ветеран на гръцката политика, той посрещнал сина си с думите: „Поздравления! Съвсем скоро и премиер!”. 

Категории: Политика вътрешнопартийни избори в Нова демокрация Кириакос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus