Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Азърбайджан не дава евтин газ без приватизация

19 Февруари 2015 / 16:02:55  GRReporter
994 прочитания

Седмица след посещението на гръцкия министър на реорганизацията на продуктивността, енергетиката и околната среда Панайотис Лафазанис в Баку, Азърбайджан отговори негативно на поставените от него искания. Те включват налагане на транзитна такса за газопровода TAP и намаляване на цените на азерския газ за Гърция. Предпоставките, които Баку постави за участието на гръцката държава в консорциума на проекта за изграждането на TAP също се равняват на отказ да бъдат удовлетворено това искане на новия гръцки кабинет.

„Ако Гърция иска да откупи дял, ние сме готови да ѝ продадем такъв. Основната предпоставка за това е гръцката страна да плати цената навреме. Желанията ни съвпадат. Един друг въпрос е да се намери една устойчива компания, която няма да забави изграждането на газопровода и изпълнението на проекта „Южен коридор”. С това изявление пред агенция Azernews изпълнителният директор на компания Socar Елхад Назиров разясни, че консорциумът за изграждането на TAP няма да даде дял на Гърция без заплащане.

В договора с Гърция се предвижда участие на държавната компания за газ ДЕПА чрез закупуването на дял от 5 на сто след влизането на газопровода в действие и без да се посочва предварително уговорена цена. Новият гръцки кабинет и министърът Панайотис Лафазанис поискаха това участие да бъде безплатно и един от основните аргументи за това начинът, по който турската компания Tpao си подсигури участие в газопровода TANAP в процент 19 на сто. Турция даде „зелено” за преминаването на газопровода през територията ѝ и като си подсигури по-добри цени за количествата газ, които ще използва за покриването на собствените си нужди.

Назиров допълни, че не съществува никаква възможност да бъде удовлетворено искането на Лафазанис за намаляване на цените на газта, която днес се внася в Гърция чрез Турция, както и на тази, която ще се пренася в бъдеще от газапровода. „Не е възможно да има намаление на цените. Това противоречи на международната практика”, каза той и допълни: „Подписаният договор е за 25 години. В него се предвиждат вероятни преговори относно промени в цените, но това може да се случи само при драматични промени на пазара. Във всички случаи ще бъде възможно едва след началото на доставките от газопровода. От момента, в който Гърция все още не купува газ такова искане е извън всякаква дискусия. А тя не засяга само Азърбайджан, а консорциума от 7 компании, които ще снабдяват Гърция с газ”.

Третото му „не” бе свързано с искането на гръцкия министър да бъде въведена такса за преминаването на TAP през Гърция. Според Назиров искането трябва да бъде поставено на европейско ниво, където да бъде разгледано от компетентните институции. По този начин той намекна за европейското законодателство, по силата на което газопроводите, които принадлежат на частни консорциуми не са задължени да плащат такси за преминаването им.

Заслужава да се отбележи, че разговорите на Панайотис Лафазанис и представителите на държавната компания Socar в Баку се проведоха в сянката на блокираната от Европейската комисия по конкуренцията сделка за продажбата на гръцката газова компания ДЕСФА. Решението бе взето в навечерието на изборите в Гърция, а в момента тече проверка относно одобрението на прехвърлянето.

Към момента както Гърция, така и Азърбайджан не показват намеренията си относно развоя на сделката. Атина твърди, че въпреки че се противопоставя на продажбата, все пак ще изчака решението на Европейския съюз. Баку също казва, че очаква становището на Брюксел относно преминаването на ДЕСФА в техни ръце. 

Категории: ИкономикаКомпании газопровод TAP Socar Азърбайджан ДЕСФА цени на газта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus