Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Билетите за археологическите паметници и музеите в Гърция поскъпват до 200%

08 Октомври 2015 / 16:10:23  GRReporter
726 прочитания

Гръцкото министерство на културата готви сериозни увеличения, достигащи, а в някои случаи и надхвърлящи 200%, за входните билети в музеите и археологическите паметници. По този начин ведомството се опитва да докара повече приходи във Фонда за археологически ресурси, който на практика е механизмът за генериране на приходи на министерството. Комисията за ценова политика, която се занимава с въпроса, предлага преразглеждане на цените, което ще бъде обсъдено следващия вторник от Централния археологически съвет и ще включва увеличение на всички намалени билети, както и корекции при почти всички категории в новия ценоразпис. Заради европейското законодателство не може да се прави разлика между гръцки и чуждестранни туристи, като същевременно се разглежда възможността за въвеждането на дни със свободен вход през зимните месеци, като с предимство ще се ползват уязвимите групи от населението.

Според източници, предлага се единният билет за Акропола да се увеличи от сегашните 12 на 20 евро, цената на билета за Националния археологически музей да се увеличи от 7 на 10 евро, за Археологическия музей в Солун – от 6 на 8 евро, за Византийския християнски музей – от 4 на 8 евро, за Музея по византийска история – също от 4 на 8 евро, за Нумизматичния музей – от 3 на 4 евро. Билетът за Археологическия обект и музей в Керамикос, който днес може да бъде посетен срещу 2 евро, се предлага да бъде увеличен на 8 евро, Музеят в Маратонас – от 3 на 6 евро, Римската агора и Олимпио – от 2 на 6 евро, а общият билет за паметниците на  Санторини (включващ посещение на археологическия резерват Акротири, Археологическия музей в Тира, Музея на праисторическа Тира) се предлага да стане 9 евро – сега посетителите плащат по 5 евро за археологическите обекти и 3 евро за двата музея.

Целта на правителството е да събере постъпленията от археологическите паметници и музеите, залагайки на допълнителното постъпване на приходи (и техния контрол) от електронните билети и карти. Това, разбира се, е начин да бъдат решени някои от проблемите на музеите. Изявлението обаче на министъра на културата Аристидис Балтас в парламента, че тези увеличения могат да покрият «поне някои от исканите в меморандума равностойни мерки» (като например да бъде наложен ДДС в размер на 23% в образованието), предизвика силна тревога сред представители на министерството, които виждат как ресурсите им непрекъснато се свиват. „Намерението на министъра бе да подчертае, че културата е мощен източник на средства, който може да предостави част от приходите си на проблемни социални сфери“, обясни вчера високопоставен служител в министерството на културата. Защото трябва да се намерят равностойни мерки не само за тези 23% ДДС в образователния сектор, а и за премахнатата такса от 5 евро в здравеопазването. 

В момента приходите на Фонда за археологически ресурси от продажбата на билети за музеи и археологически паметници, както и от продажбата на брошури и сувенири, се изчисляват на около 75 милиона евро. Реформите в ценовата политика се планират още от пролетта, като се взема предвид примерът на музеи в чужбина. Междувременно още през февруари, когато бе изпратен първият списък с реформи на кредиторите, правителството се ангажира приходите от музеи и археологически паметници да достигнат 130 милиона евро годишно. Министерството на културата вече трябваше да е увеличило цените на входните билети. Важно е обаче тези приходи да се инвестират отново в сферата на културата, а не да запълват „дупки“ в меморандума.

 

 

Категории: музеи археологически паметници министерство на културата билети поскъпване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus