Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бивш министър сигнализира, че СИРИЗА покровителства тероризма

09 Ноември 2015 / 12:11:22  GRReporter
726 прочитания

Двама депутати и един от членовете на Политическото бюро на СИРИЗА „имат преки връзки” с членове на терористични организации, твърди пред вестник „Та неа” бившият заместник-министър за защита на гражданите в първото правителство на СИРИЗА Янис Панусис. Днес той се очаква да даде показания пред прокурора на Ареопага (Върховния касационен съд), където ще предостави на правосъдието техните имена.

В същото време Панусис посочва, че сред представителите на СИРИЗА има и други, които са свързани с тероризма, но по „по-непряк начин”. В интервю пред „Та неа” бившият министър посочва:

„Честно казано, не разбирам Ципрас. Аз се опитах да задържа темата на политическо ниво, затова и предоставих всички данни на нотариус. Той беше този, който пожела публичност. Ще я има. Смятам, че неговата позиция се определя само от една конкретна причина.

-Коя може да е тя?

-Че иска да „постави в центъра” тези 2-3 души.

-Говорите за трима души, депутати и представители на партията. Според вас, само те ли имат преки връзки с конкретните затворници? Съществуват ли и други в СИРИЗА?

-Разбира се, че има и други, които поддържат непреки и не толкова тесни отношения. Разполагам с данни и за тях”.

Панусис казва още, че конкретните данни, с които е запознат гръцкият премиер Алексис Ципрас  са част от секретни доклади на Гръцката разузнавателна служба.  Той отбелязва, че нападките от страна на представители на СИРИЗА срещу него са започнали след неуспеха на тогавашното правителство „да изпълни дадените от „тримата” обещания към терористи по време на многобройните посещения и контакти помежду им". Планът е бил обещанията да бъдат включени в проектозакона на министерството на правосъдието. GRReporter припомня, че гласуването му предизвика реакции, включително от страна на чуждестранни дипломатически представителства. Според партиите от опозицията и много коментатори предвиденото в него нареждане, че затворници с висок процент на инвалидност ще могат да излежават остатъка от присъдата си в условия на домашен арест има за единствена цел да освободи от затвора терориста от „17-ти ноември” Савас Ксирос.

„Когато не бяха спазени обещанията например към Ксирос, прехвърлиха всички нападки върху мен. Казаха им, че аз съм основният виновник за неудовлетворяването на техните искания. От онзи момент попаднах в целта на тези групи. Съществуват записи, с чието съдържание съм запознат и в които се чуват реплики като „ще убием Панусис”, подчертава бившият министър.

Гръцки медии посочват, че във връзка с подробностите около случая Янис Панусис се е свързал с председателя на Адвокатската колегия в Атина Василис Александрис, който ще го придружи в предоставянето на данните в прокуратурата на Ареопага.

Той избра да даде публичност на случая първоначално чрез интервю за неделното издание „Прото тема”. Въпреки че съдържанието на публикацията бе известно още от вечерните часове в събота, прес офисът на премиера Алексис Ципрас издаде официално съобщение 24 часа по-късно. Според Катимерини този факт е показателен за това, че правителството е било изненадано и се е озовало в деликатна ситуация. „Данните, които г-н Панусис оповести публично са изключително сериозни, за да ги разпространява сред медиите, вместо да ги предостави официално и до последната подробност на правосъдието”, се посочва в лаконичното съобщение на канцеларията на премиера. В подобен дух бе и изказването на настоящия заместник-министър за защита на гражданите Николаос Тоскас. Той е бил единственият, който се обадил по телефона на Янис Панусис и оставил да се подразбере, че нямал никаква представа, за предоставените от своя предшественик данни.

По време на вчерашния си разговор с журналисти Янис Панусис определил като пълно потвърждение на жалбата си публикувано в сайта Athens Indymedia съобщение във връзка с преместването на затворници, които са свидетели в процеса срещу членове на терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра”. Конкретното съобщение е подписано от „Инициативата за солидарност към политическите затворници”, а авторите му определят като „провокативни” изявленията на бившия министър. В допълнение посочват:

„Журналистическото отношение към смехотворните изявления на Панусис, съчетано с полицейско-съдебните отвличания – премествания на затворници доказват за пореден път комуникационните игри и репресивните експерименти, които се извършват на гърба на затворниците”.

Категории: Политика бивш министър за защита на гражданите Янис Панусис СИРИЗА тероризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus