Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бившият министър Акис Цохазопулос замесен в дейността на престъпна организация

18 Януари 2015 / 16:01:31  GRReporter
1044 прочитания

Осъденият за получаване на подкупи бивш министър на отбраната Акис Цохадзопулос, известни престъпници, популярен адвокат, шестима служители на затворите, охранители, терорист, издирван като съучастник на Никос Мазиотис в обир, полицай, арестуван като съучастник на Христодулос Ксирос, са участвали в престъпна организация, разбита в петък от полицията. Специалният следовател Реа Кацивели ще поеме разследването  на случая, заради неговата сериозност.

В петък бяха арестувани 16 души. Смята се че в групата са замесени общо 37 престъпници.

Според първоначалните информации целта на бандата е била да поставя бомби по поръчка на престъпници или на терористи с цел изнудване.

Според показанията на свидетелка по делото, Акис Цохадзопулос е замесен в изнудването на Янис Сбокос, негов близък сътрудник, бивш главен секретар по оръжейните програми в Министерството на отбраната. Сбокос беше осъден на 16 години затвор за корупция. По същото дело Цохадзопулос получи 20 години затвор.

Изнудването е било извършвано по всички възможни начини, включително и чрез поставяне на бомби в къщите на негови роднини. Свидетелката твърди, че Цохадзопулос е имал зъб на Сбокос защото „му е изял парите”.  Според нея бившият министър е дал информацията, че Сбокос има много пари (споменал е 500 милиона в злато в Швейцария) на Янис Скафтурос, затворник в затвора Домокос.

Според свидетелката, Цохадзопулос е казал на Скафтурос, че Янис Сбокос в неназован момент е получил куфар с десет милиона евро, предназначени за самия бивш министър, но никога не му го е предал. По тази причина Цохадзопулос е информирал престъпника за парите на Сбокос, а вероятно и за адресите на неговите сестри.

Смята се, че един от участниците в бандата, Панайотис Властос, затворник в Коридалос, няколкократно се е срещал със Сбокос в така нареченото ВИП крило на затвора през 2014. От името на Янис Скафтурос Властос е поискал 2,7 милиона евро. След отказа на Сбокос да плати, той е бил заплашен, че нещо може да се случи на сестрите му.

Първата бомба избухва на 16 април 2014 пред къщата на самия Сбокос, но тъй като там не е имало никой, той не се е уплашил. По тази причина Властос е наредил да се сложи взрив в къщата на сестра му.

Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу участниците в бандата за редица престъпления- ръководство и участие в организирана престъпна група, опит за убийство, взривяване, нарушения във връзка с употреба на взривни вещества,  многократно изнудване, пране на мръсни пари, притежание на взривни вещества, подбуждане към горепосочените престъпления, активна и пасивна корупция, съучастие в пасивен подкуп и злоупотреба със служебното положение на служителите в затворите.

„Гръцката полиция доказа сътрудничеството на терористи и криминални престъпници с разбиването на престъпната група от изнудвачи” подчерта на пресконференция министърът на обществения ред Василис Кикиляс. Той заяви, че с успешната операция на силите на реда се потвърждават идентичните и взаимно покриващи се роли на криминалните престъпници и терористите.

Категории: престъпна група изнудване Акис Цохадзопулос Янис Сбокос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus