Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българските митове за гръцките пенсии

13 Януари 2015 / 18:01:42  Анастасия Балездрова
7724 прочитания

От 1 януари 2015 настъпва промяна в българското пенсионно законодателство, която засяга всички български граждани. Тя практически премахва задължението за прекратяване на работа или осигуряване на всички работещи, които отговарят на условията за стаж и възраст и искат да подадат молба за пенсиониране в България.

ПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ГЪРЦИЯ

СЛУЖБА ПО ТРУДОВИ И СОЦИАЛНИ ВЪПРОСИ

ЗА ГЪРЦИЯ  И КИПЪР

 

                                                                  С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

    От 1 Януари 2015г. влиза в сила промяна в условията за пенсиониране в България, според което всички работещи, които отговарят на условията за стаж и възраст, могат да си подадат документите за пенсиониране, като  не е необходимо да прекратяват работа или осигуряването си.

 "Осигуряването се прекратява с прекратяване на правоотношението, било то трудово или служебно" .

     Смисълът на корекцията,  е че вече отпада изискването, в периода на подаване на документите за отпускане на българска пенсия, лицето да не работи и съответно да не се внасят осигуровки.

Според ръководителя на Службата по трудови и социални въпроси към посолството на България в Атина Екатерина Димитрова промяната е била наложена от проблеми, които условието предизвиквало сред работещите в чужбина българи. „Законът гласеше, че в момента на подаване на документите кандидатът за пенсия не трябва да работи. Проблемът за работещите в чужбина бе свързан с това, че при подаването на документите те посочваха и трудовия стаж, който имат в съответната европейска страна, който се признава при определянето на пенсията от НОИ. От своя страна НОИ изпращаше запитване до съответния осигурителен институт, в случая ИКА с два въпроса. Първият е колко години осигуровки има българският гражданин и вторият – в какви периоди са били тези осигуровки. Ако например даден човек е подал молба за пенсиониране през месец май 2013 и ИКА отговори на НОИ, че той има осигуровки през цялата 2013, НОИ е принуден да спази закона и да спре процедурата по издаването на българската му пенсия. Това доведе до голямо напрежение, защото хора, които имаха право да получат българската си пенсия бяха изправени пред дилемата да не я получават или да напуснат работа и след това да си търсят нова”.

Като временно решение на проблема НОИ приема да не се внасят осигуровки на кандидата за пенсия в месеца, в който той подава молбата си. Тази мярка обаче е била в конфликт със законодателството на много от европейските страни. „Някои от работодателите отказваха да приемат тази уговорка и аргументът им бе, че по този начин попадат под ударите на местния закон”, допълни г-жа Димитрова.  Заслужава да се отбележи, че в случая с Гърция и Кипър Службата по трудови и социални въпроси към посолството на България в Атина и Никозия е поискала от министерствата на заетостта на двете страни да проявят разбиране по отношение на българските граждани в пенсионна възраст, за да се избегне законовата пречка.

Действащото доскоро условие предизвика многобройни оплаквания на натрупали стаж в чужбина български граждани до Министерския съвет и омбудсмана на България, но отмяната му се забави.

В разговора GRReporter потърси информация относно различни проблеми, но и митове, свързани с получаването на пенсии от Гърция и Кипър от страна на български граждани.

„Периодът на издаването на пенсии от гръцкия осигурителен институт ИКА е доста дълъг. Гръцките граждани чакат решение за пенсия около 2 – 2,5 години. Основните причини за това са две: Първо, през последните години и с повишаването на възрастовите граници за пенсиониране се увеличи рязко броят на хората, които подадоха молби с цел да се възползват от по-благоприятното старо законодателство. Втората причина е, че с намаляването на държавния апарат на Гърция от ИКА бяха съкратени над 500 души, които се занимаваха с обработването на документите. Тоест изведнъж нарасна броят на документите за обработване и се намали броят на персонала.  Следващият утежняващ фактор е, че допреди две години в Гърция нямаше електронна система за следене на данните, работеше се на хартиен носител и това забавяше много процедурите.

Българските граждани, които имат стаж в Гърция трябва да изчакат периода, в който се издават гръцките пенсии. За европейските граждани този период се удължава с още 6 месеца, тъй като според европейското законодателство ИКА е задължен да изпрати запитване до НОИ за българския осигурителен стаж  на лицето . Това означава, че обработката на молбите за пенсиониране на европейски граждани в ИКА се забавя около три години.

Категории: ОбществоБългари в Гърция пенсиониране трудов стаж ИКА НОИ Служба по трудови и социални въпроси към посолството на България в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus