Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Близка сътрудничка на Варуфакис ще представлява Гърция в МВФ

30 Май 2015 / 14:05:25  GRReporter
925 прочитания

С решение на Министерството на финансите Елена Панарити, близка сътрудничка на Янис Варуфакис и член на групата за преговори с институциите, е определена за новия представител на Гърция в МВФ. Тя ще замести на този пост Танос Кацабас.

Според министерството изборът на Панарити  е станал след проучване на биографията й и интервю с  комисия. В нея, освен Варуфакис, са участвали вицепремиерът Янис Драгасакис, министърът на икономиката Георгиос Статакис и заместник-министърът на външните работи Евклидис Цакалотос.

Новата представителка на Гърция в МВФ е работила в Световната банка, участвала е в много международни преговори, преподавала е в американски университети, а през 2009-2012 е депутат от ПАСОК. Според Министерството на финансите, през 2012 е изразила сериозна критика срещу финансовата политика на тогавашното правителство, въпреки че е била депутат от правителственото мнозинство. От 26 януари тази година участва в преговорния екип на страната.

В изявлението на министерството също така се отбелязва, че Гърция се представлява в МВФ от заместник на изпълнителния директор, който от своя страна се определя от Италия. В борда на МВФ Италия официално представлява Гърция, Португалия, Малта, Албания и Сан Марино.

Междувременно, изборът на Елена Панарити предизвика остри реакции в средите на СИРИЗА. Източници от партията, както и от обкръжението на премиера, изразиха недоволство по повод решението на Янис Варуфакис.

Според тях, на срещата в Министерството на финансите се е провело гласуване, на което Цакалотос е гласувал срещу предложението за Панарити, Драгасакис се въздържал и само Варуфакис и Статакис се обявили „за” назначаването на Панарити за представител в МВФ.

Според същите източници, макар и да знаел, че кандидатурата на Панарити не събира необходимото одобрение, Варуфакис побързал да изпрати искане в МВФ за назначаването на Панарити, за да изпревари евентуални отрицателни реакции от средите на СИРИЗА, защото в централата на партията били отрицателно настроени към предложението.

Двама евродепутати  от СИРИЗА – София Сакорафа и Димитрис Пападимулис изразиха открито неодобрението си за избора на Панарити в своите профили в Twitter.

„Панарити – представител (в МВФ) на първото ляво правителство? Е, не, това преминава всички граници”, пише Сакорафа, а Пападимулис публикува следния коментар: „Не съм съгласен с избора на г-жа Панарити за представител в МВФ. Настоявам правителството и премиерът да го преразгледат”.

Вижте интервюто на Мария Спасова с Елена Панарити: www.grreporter.info/Blagodenstvie_bez_granici/11566

Категории: Елена Панарити МВФ Янис Варуфакис реакции СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus