Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Близо 21 000 имигранти са пристигнали в Гърция за седмица

18 Август 2015 / 15:08:14  GRReporter
683 прочитания

Около 20 843 нелегални имигранти са пристигнали в Гърция по море миналата седмица (8-14 август), съобщи днес в Женева Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR).

Този брой представлява почти 50% от общия брой имигранти, дошли в Гърция по море през 2014, достигнали 43 500 души, добавя UNHCR, като подчертава, че "броят на имигрантите се увеличава непрекъснато през последните седмици".

Само през юли са отчетени 50 242 пристигнали имигранти, т.е. повече отколкото през цялата 2014.

Що се отнася до имигрантите, пристигнали през последната седмица, мнозинството от тях идват от Сирия (82%), афганистанците са 14%, а иракчаните – 3%.

"По-голямата част от тези хора трябва да получат статут на бежанец", обясняват от  UNHCR.

"Вече месеци наред Върховният комисариат отправя предупреждения относно задълбочаващата се криза с бежанците на гръцките острови", посочват още от UNHCR и искат спешно да бъдат подкрепени приемащите структури на островите и в останалата част от страната.

Службата към ООН, занимаваща се с бежанците, "препоръчва на гръцките власти да създадат единна структура, която да се нагърби с координирането на действията при извънредни ситуации" в тази криза и "да създаде подходящ механизъм за хуманитарна помощ".

Европейските страни трябва да подкрепят Гърция в тези нейни усилия, подчертава още Върховният комисариат на ООН за бежанците.

 

 

Категории: бежанци нелегални имигранти Върховният комисариат на ООН за бежанците UNHCR
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus