Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брожения в Нова демокрация, искат нов лидер

22 Юли 2015 / 15:07:37  GRReporter
837 прочитания

Вътрешният натиск в Нова демокрация изглежда, че е на път да предизвика незабавни избори за нов лидер на партията. Според гръцки медии настоящият временен председател на партията Евангелос Меймаракис е готов да задейства процедурите и до края на лятото да бъде избран нов лидер.

Реакцията му идва в отговор на нежеланието на водещи представители на Нова демокрация той да оглавява партията поне до пролетта на следващата година, когато се очаква да се проведе нейният извънреден конгрес. Затова Меймаракис се очаква да предложи провеждане на избори за лидер на 30-ти август. Предложението ще бъде обсъдено на заседанието на политическата комисия на Нова демокрация идващия петък.

Коментатори посочват, че тази дата не трябва да се смята за окончателна, тъй като решаващо значение за бъдещето на партията се очаква да изиграе позицията на бившия премиер и лидер на Нова демокрация в продължение на 13 години Костас Караманлис.

„Аз съм за чисто решение от първия момент. Ако не искат да остана на лидерската позиция до 2016, аз нямам абсолютно никакъв проблем”, посочил Меймаракис в изявление пред вестник „Вима”.

Заслужава да се отбележи, че в интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ преди няколко дни той заяви, че е против избори за лидер чрез открито гласуване, тоест в тях да участва който поиска. „От всеки, който минава покрай изборния център и би дал 2 евро, за да гласува”, поясни той и допълни: „Личното ми мнение е, че ръководството на партията трябва да се избира от нейните членове”.

Евангелос Меймаракис застана начело на Нова демокрация ден след референдума на 5-ти юли. Тогавашният лидер Андонис Самарас подаде оставка часове след края на гласуването. 

Категории: Политика Нова демокрация вътрешнопартийни избори лидер Евангелос Меймаракис Андонис Самарас Костас Караманлис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus