Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел даде 6-дневен ултиматум на Ципрас

09 Април 2015 / 10:04:23  GRReporter
1252 прочитания

Европейската работна група даде на Атина 6-дневен срок, в който гръцката страна трябва да представи нов списък с реформи в бюджета, пенсионната система, приватизацията и трудово-правните взаимоотношения. Ако този списък бъде одобрен от кредиторите, има надежда да се стигне до споразумение по време на следващото заседание на Еврогрупата на 24 април в Рига. Това съобщава кореспондентката на вестник “Катимерини” в Брюксел Елени Варвициоти. Преговарящият от страна на Гърция Никос Теохаракис е признал пред институциите, че страната му има пари да свърже двата края горе-долу до 24 април, но в същото време не е бил в състояние да представи списък с реформи, който да удоволетвори кредиторите.


    От своя страна партньорите са  потвърдили, че има напредък в работата на техническите екипи на институциите, които се намират в Атина. В същото време обаче са признали, че има голямо разминаване в очакванията в редица области и пътят към споразумение е дълъг. Представителите на надзорната тройка са изразили загриженост кой ще бъде назначен за директор на Фонда за финансова стабилност. За тази длъжност се спряга името на бившия представител на Гърция в МВФ Панайотис Румелиотис.
    “Не може някой, който търси финансова помощ да не работи за постигане на споразумение с трите институции”, е заявил източник от европейската комисия пред вестник Катимерини. Няколко страни членки на Европейския съюз са изразили недоволство, че Гърция не е направила никакъв напредък по споразумението от 20 февруари.
    Никос Теохаракис е обвинил предишното правителство в липсата на данни, която спъва напредъка на техническите екипи в Атина. Допълнително закъснение в преговорите внася гръцкият Великден и почивните дни около него, както и участието на кредиторите в заседанието на Международния валутен фонд от 17 до 19 април във Вашингтон.

 

Категории: Европейска работна група преговори с кредиторите задължения на Гърция списък с реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus