Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бундесбанк предупреждава гръцките банки да не купуват държавни бонове

16 Февруари 2015 / 15:02:43  GRReporter
1025 прочитания

В своя месечен доклад германската централна банка Бундесбанк отправя предупреждение към гръцките банки да не използват извънредната ликвидност, която получават чрез механизма за спешна помощ за осигуряване на ликвидност (Emergency Liquidity Assistance – ELA), за да купуват съкровищни бонове на гръцката държава. По този начин Бундесбанк косвено отхвърля всяка възможност за финансиране нуждите на държавата посредством европейския механизъм.

«Гръцките банки, които получават ликвидност чрез ELA трябва да предприемат стъпки към подобряване на своята ликвидност [...] Увеличаването на нуждата им от ликвидност чрез покупка на гръцки държавни бонове през следващите седмици ще е нещо точно обратното на това», се посочва в доклада на Бундесбанк.

Трябва да припомним, че самата Европейска централна банка, като надзорен орган на европейския банков сектор, също е съветвала системните гръцки банки да не инвестират в гръцки държвни бонове.

Едновременно с това германската централна банка подчертава, че механизмът за спешна помощ за осигуряване на ликвидност е предназначен само за банки, които са устойчиви, но изпитват временни проблеми с ликвидността. Това може да бъде тълкувано като предупреждение, че подкрепата чрез механизма не се предоставя за неограничен срок.

Управителният съвет на Европейската централна банка ще заседава отново в сряда, за да направи оценка на предоставянето на ELA на гръцките системни банки. Ивънредната ликвидност се предоставя чрез Банката на Гърция на неин собствен риск, но за суми над 2 милиарда евро се изисква одобрението на Европейската централна банка.

Според източници, досега Европейската централна банка е разрешила отпускането на до 65 милиарда евро на четирите най-големи гръцки банки, за да се справят със сериозното изтичане на депозити, наблюдавано от месец декември насам.

 

 

 

Категории: Бундесбанк гръцки банки предупреждение държавни бонове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus