Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четирима българи задържани в Солун за трафик на хора

02 Септември 2015 / 13:09:20  GRReporter
1317 прочитания

Солунската полиция разби канал за трафик на имигранти, оглавен от български гражданин. Арестуван е както той, така и други петима членове на престъпната група – четирима българи и двама турци на възраст от 25 до 37 години. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група, трафик на хора с цел печалба, който поставя под риск живота на хората и нарушение на закона за оръжията. В образуваното досъдебно производство се посочва, че в групата е участвал поне още един трафикант, срещу когото бяха повдигнати същите обвинения.

Според официалното съобщение на полицията, в сутрешните часове на 1 септември полицейски служители на отдел „Чужденци” спрели лек автомобил и камион, които се движели в този ред по автомагистрала Егнатия в посока към Солун.

По време на проверката в камиона били открити 103 чужденци, 19 от които са деца. Според гръцки медии става дума за бежанци от Сирия, които по-рано през същия ден преминали по незаконен начин гръцко-турската граница в област Еврос. Те не носели със себе си абсолютно никакви документи.

Веднага след незаконното си влизане на гръцка територия бежанците се качили в камиона, който трябвало да ги закара до Солун. По време на разследването полицаите установили, че всеки от бежанците е трябвало да плати сума от 2000 евро, тоест членовете на престъпната група са щели да спечелят над 200 000 евро от конкретното транспортиране.

В допълнение, в леката кола полицаите открили и конфискували една сабя и документите на камиона. Намерена е също сума от 130 евро, която се смята за получена в рамките на конкретната престъпна дейност.

След пристигането им в Солун се предполага, че бежанците са щели да се придвижат към границата с Македония и от там към някоя от страните в Централна и Северна Европа.

Заслужава да се отбележи, че залавянето на български граждани в Гърция по обвинения за трафик на имигранти далеч не е единичен случай. Според източници на GRReporter само в затвора в Комотини се намират 50 българи, които са обвинени или осъдени по подобни деяния.

В края на миналата седмица в Австрия и Унгария бяха арестувани други четирима българи, в чийто камион се задушиха 71 бежанци. Те бяха арестувани от местната полиция и изправени пред прокурор. Австрийският вестник Der Standart публикува интервю с един от трафикантите. На въпроса „Колко хора са ангажирани в трафика на хора?” от страна на австрийския всекидневник, той  посочва, че е трудно да се каже, но само в Гърция могат да се идентифицират около 200 престъпни групи.

Категории: Криминална хроника трафик на имигранти престъпна група български граждани Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus