Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как ще действат гръцките банки при засилено теглене на депозити

13 Декември 2014 / 17:12:28  GRReporter
1885 прочитания

Политическото и икономическото положение тревожи гръцките банки заради вероятността гражданите да изтеглят депозитите си под страха от неочаквани събития.

За момента не се наблюдава изтичане на капитали от гръцките банки, въпреки засиленото теглене, което се случва всяка година по това време заради празниците. Както се подчертава в репортаж на сайта capital.gr,  идващият януари поставя банкерите в режим на готовност. Те смятат, че е реален рискът страната да преживее отново онова, което се случи при започването на кризата през 2010,  ако политическите събития са неблагоприятни. Този път обаче няма да има предпазна мрежа.

Подчертава се, че Европейската централна банка ще спре кранчето за финансиране (след като международните агенции намалят рейтинга на Гърция до категория „junk”),няма да се прави, че не вижда какво се случва, както стана през 2010. Няма да приеме за обезпечение срещу ликвидността на гръцките банки облигации,  които не са с добро качество, нито ще изпрати самолети с евро към Гърция, за да се напълнят банкоматите, както се случи през 2010, когато вложителите масово изтеглиха парите си от гръцките банки.

Банкерите са в непрекъснат контакт с Банката на Гърция, за да могат да посрещнат евентуална паника, която ще се изрази в изтегляне на влоговете.

Според репортажа, има план, който е създаден през 2009- началото на 2010, когато управител на централната банка беше Георгиос Провопулос. Той ще се прилага незабавно ако е необходимо. Планът предвижда, ако не затваряне на банките- нещо, което вече не е табу в еврозоната, както свидетелства случаят със затварянето на кипърските банки,то поне парични ограничения. Това означава, че ще има лимити на теглените от банките суми и ограничения за износ на депозити в чужбина  за лични нужди (например обучение, по медицински причини) или за бизнес нужди (например плащания  за внос на стоки). 

Банкерите смятат, че за системата ще бъде проблем теглене на депозити в размер на 10-15 милиарда евро- сума, която лесно може да бъде прехвърлена. Отбелязва се, че влоговете имат стабилно низходящо развитие. Само през октомври по официални данни те са намалели с 250 милиона евро в сравнение със септември и възлизат на 164,49 милиарда евро

 

Категории: банк депозити теглене Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus