Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Погроми в градовете след нощта на анархистите

07 Декември 2014 / 13:12:24  GRReporter
1125 прочитания

Атина и големите градове се събудиха опустошени след демонстрациите по повод годишнината от  убийството на Алексис Григоропулос. Само в столицата полицията е задържала 211 души. Сблъсъците причиниха щети на магазините и павилионите в центъра.

Показателно е изявлението на заместник-кмета на Атина Георгиос Апостолопулос за телевизия Скай: „Положението в центъра напомня за 2008 с неизмеримите разрушения на площад Ексархия, на Омония и на ул. Панепистимиу”.

Апостолопулос поиска полицията да се намеси, защото според него не може бандитите да разрушават имиджа на града.

„Търговската дейност в страната е  ощетявана системно от шествия, митинги и разрушения” подчерта от своя страна членът на Търговската камара в Атина Георгиос Флорас


Епизодите започнаха около 8 вечерта след шествието. Неизвестни лица причиниха щети на магазини, светофари и павилиони на ул. Панепистимиу, запалиха и автомобили на ул. Емануил. Не се поколебаха и да нападнат католическата църква Свети Дионисий.

Атмосферата в центъра беше задушаваща дълго време заради бомбите молотов  и заслепяващите гранати използвани съответно от анархистите и полицията.

За първи път от години полицията използва машини с водни струи срещу демонстрантите на площад Омония и на Стурнари. През нощта сблъсъците бяха ограничени в Ексархия и по улиците  Стурнари и Тосица, където бяха издигнати барикади.

Сблъсъци след шествията в памет на Алексис Григоропулос имаше и в други градове- Солун, Янина, Ханя, Ираклио, Каламата.

В събота вечерта пред Работническия център в Солун неизвестни лица са се сблъскали с полицията, която е използвала заслепяващи  и химически гранати, за да ги отблъсне.  

Полицията задържа 35 души, 17 от които (на възраст от 18 до 25 години) остават в ареста и са заведени в прокуратурата. Между арестуваните има 3 жени, както и 1 чужденец, който ще бъде лишен от правото да пребивава в страната.  Според полицията обвиненията са за нарушаване на обществения ред, опит да се освободи затворник,  непровокирана  телесна повреда, нарушаване на закона за оръжията, съпротива и обида.

Сблъсъци имаше и във Верия където са задържани 11 души. Във Волос след шествието демонстрантите са издигнали барикади, хвърляли са камъни и бомби молотов срещу полицията.

В Патра полицията е арестувала 5 души за хвърляне на молотов. Ранен е един полицай, има обвинения и за раняване на демонстрант.

В първоинстанционния съд на Агринио са доведени 3 лица, съответно на 36, 28 и 21 години, които са задържани по време на сблъсъците. Според информациите те ще бъдат обвинени в нарушаване на обществения ред, причиняване на щети, обиди и нанасяне на телесна повреда. Полицията издирва 29-годишен мъж, който също е участвал в сблъсъците.

Междувременно стана ясно, че в понеделник премиерът Андонис Самарас ще се срещне в 11 часа с родителите на Никос Романос. Срещата е по искане на родителите.  

Самият Никос Романос е в болницата Гениматас  заради гладната стачка, която обяви. Причината е, че не му се позволява студентска отпуска. Той изрази несъгласието си с тази среща. Адвокатът му Франгискос Рагусис  изнесе изявлението му пред болницата. В него се казва между другото „Заявявам по всички начини, че искането на родителите ми да се срещнат със Самарас е нещо, срещу което съм абсолютно против.  Разбирам агонията им, защото те могат да загубят детето си.  Но Самарас е напълно запознат със случващото се и не е необходима никаква среща, за да бъде информиран за неща, които вече знае”.

Категории: сблъсъци полиция анархисти щети арести. Никос Романос среща Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus