Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политическата нестабилност срина гръцките ценни книжа

10 Декември 2014 / 16:12:09  GRReporter
1292 прочитания

Нови загуби отчете днес Атинската фондова борса, тъй като инвеститорите продължават да се безпокоят за резултата от избора на президент на страната, процедурата за което стартира следващата седмица.

По-конкретно към 14:07 ч. основният индекс на цените отчете загуби в размер на 1,79%, достигайки 886,65 пункта. Стойността на сделките възлиза на 98,36 милиона евро, разделени на 114,09 милиона броя акции, сменили своя собственик.

От 111-те дялови книжа, отбелязали някакво движение, 28 отчетоха печалба, 69 – загуби, а 14 остават без промяна спрямо стойността си при последното затваряне.

При отделните индекси FTSE, отчитащ движението на акциите на фирмите с голяма капитализация, отбелязва загуби от порядъка на -1,91%, достигайки 286,57 пункта.

Индексът FTSEM на фирмите със средна капитализация отчита спад с -2,61% до 779,75 пункта.

От дяловите книжа най-висока печалба отчетоха акциите на ΕΒΖ (10,00%), а най-голям спад – тези на ΑΧΟΝ (-20,00%).

Правителството съобщи, че ще ускори процедурата по избора на президент на страната, като първото гласуване в парламента е предвидено за 17 декември.

В телевизионно обръщение премиерът Андонис Самарас отбеляза, че това решение е било взето с цел да се преустанови политическата несигурност, и предложи Ставрос Димас за държавен глава.

«След вчерашния срив изглежда загубите започват да намаляват. Въпреки това динамиката остава отрицателна, тъй като инвеститорите продължават да се питат дали ги има или не 180-те депутати, колкото са необходими, за да бъде избран президент», коментира Никос Косколетос, анализатор на Eurobank Equities.

Нови загуби за гръцките облигации

Гръцките облигации също отчетоха днес нови загуби. При това доходността на тригодишните книжа се увеличава значително достигайки по-високи нива от дългосрочните такива, отново поради тревоги след ускоряването на процедурата около избора на президент.

По-конкретно доходността на тригодишните гръцки облигации се е увеличила с 36 базисни пункта до 8,55%, най-високото ниво от емитирането на облигациите през юли, и е повече от доходността на 10-годишните облигации, нараснала с 11 базисни пункта до 8,17%.

 

 

 

Категории: Атинска фондова борса срив индекси FTSE FTSEM гръцки облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus