Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Седем нападения над автобуси само за месец

11 Декември 2014 / 16:12:43  GRReporter
1133 прочитания

Кошмарни размери придобива вече новата практика на маскирани младежи да спират на улицата пълни с пътници автобуси и да ги подпалват с бомби молотов, като преди това принуждават пътниците да напуснат бързо превозното средство.

В последно време това опасно явление излиза извън контрол. Както посочва пред вестник „Етнос“ председателят на „Пътнически транспорт“ Янис Иконому, само през последния месец са извършени 7 нападения срещу автобуси.

Два от случаите са известни. Извършени са във вторник, след шествието в подкрепа на Никос Романос. Извършителите спрели преминаващи автобуси в квартал Ексархия, принудили шофьора и пътниците да слязат, а след това подпалили превозните средства с бомби молотов. Един от автобусите е изгорял напълно.

Неизвестните досега случаи са станали в атински предградия като Перистери и Егалео, където маскирани лица нанесли с камъни и спрейове по-малки щети по преминаващи автобуси. «Факт е, че изпитваме силно безпокойство това явление да не се разрастне. Голяма е нашата отговорност и за хората, които превозваме», коментира председателят на Синдиката на работещите в Градския транспорт на Атина Леонидас Скулос.

Властите свързват нападенията на маскираните младежи с гладната стачка на Никос Романос.

Последният случай е от вчера сутринта, когато група маскирани заплашили с коктейли молотов и принудили шофьора и пътниците на автобуса да слязат, а след това подпалили превозното средство.

В рамките на няколко минути се създала паника, тъй като, според разказа на шофьора, извършителите започнали да удрят по прозорците, поискали да завие надясно и да свали пътниците. Той отворил вратите на автобуса, но тъй като не слязъл веднага, му извикали «слизай и ти, да не изгорим и тебе».

Инцидентът е станал в 06.10 ч. на булевард „Патисион“. Автобус № 608 тъкмо бил спрял на спирката, намираща се близо до Политехниката, там, където „Патисион“ се пресича с улица „Стурнари“.

Шофьорът изведнъж видял пред себе си по средата на улицата група от около 15 младежи с качулки и шапки, които му правели знаци да спре.

Според източници, шофьорът намалил скоростта, но не спрял. Направил го едва когато маскираните младежи му препречили пътя. Когато автобусът се опразнил от изплашените пътници, които отивали на работа, маскираните счупили един прозорец и хвърлили в автобуса няколко бомби молотов.

За щастие няма пострадали. На автобуса са нанесени незначителни материални щети, тъй като бомбите не избухнали, в резултат на което огънят бил ограничен и бързо бил загасен от шофьора и един полицай, който бързо дошъл на мястото на инцидента.

Според Гръцката полиция, маскираните младежи са хвърлили камъни и срещу полицаите, които изпълнявали своето дежурство близо Политехниката. Временно е било прекъснато движението на превозни средства по булевард „Патисион“.

 

 

 

Категории: нападения автобуси Градски транспорт бомби молотов анархисти Никос Романос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus