Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдебният съвет отхвърли искането на гладуващ 24 дни затворник

03 Декември 2014 / 16:12:08  GRReporter
556 прочитания

Съдебният съвет в Пирея отхвърли искането за предоставянето на отпуск за обучение на затворника Никос Романос. На 10 ноември той започна гладна стачка в знак на протест срещу отказа на ръководството на затвора в Коридалос да му дава отпуски, за да може да посещава лекции по специалността „Фирмено управление” в полувисшия институт в Пирея.

Преди няколко дни искането му бе отхвърлено и от прокурора. Според съдебни източници съдиите в Пирея отхвърлили искането по формални причини, без да разгледат същността на случая. Причината е, че по силата на законодателството, за да бъде прието искането, то трябва да се подкрепи от наредилия задържането на Романос орган. В случая това е следователят, който се произнесе негативно относно предоставянето на отпуск за обучение, тъй като смята, че престоят на Романос в затвора до провеждането на процесите, по които е обвиняем. Заслужава да се отбележи, че за задържането му са били издадени три заповеди.

Веднага щом бе обявена новината за отказа на съдебния съвет адвокатът на младежа разпространи текст, подписан от него със заглавие: „В танц със смъртта за 24 дни”. В откритото си писмо стачкуващият определя предложението на министъра на правосъдието Хараламбос Атанасиу да се обучава чрез видео-конферентни лекции. „Това предложение не е приложимо, тъй като има практически семинари, в които присъствието на студентите е задължително. Освен това, то открива път пред ръководствата на затворите да престанат да предоставят отпуски. Известен е стремежът им да бягат от отговорност, а решението с видео-конферентните лекции ще бъде приложено за всички затворници”.

Никос Романос пише още, че ще продължи гладната стачка „с борба до победата или с борба до смъртта” и допълва: „Във всички случаи, ако държавата ме убие чрез своята позиция, г-н Атанасиу и сие ще останат в историята като банда убийци и морални подстрекатели към изтезания и убийство на политически затворник. Нека се надяваме само, че ще се появят онези свободни духове, които ще осъдят правото на тяхното правосъдие по своя начин”.

В края на писмото си Никос Романос призовава към масово участие в протестните шествия в събота по повод 6-та годишнина от убийството на приятеля си Алексис Григоропулос, на което бе пряк свидетел.

В същото време и по инициатива на вицепремиера Евангелос Венизелос се подготвя законова наредба, която ще регламентира начина на предоставяне на отпуски за обучение на затворниците. Според източници той е поискал да му бъдат представени всички възможни предложения с цел да бъде намерено незабавно решение на казуса. Между вариантите, които се изследват от министерствата на образованието и правосъдието са както дистанцираното обучение чрез видео – конферентни лекции или други технически средства, така и възможността за участие в изпитите с физическо присъствие на затворника, който ще се транспортира до съответния университет по силата на специално разрешение. Другият вариант е затворниците да полагат изпити в затвора в присъствието на преподавател.

Според медии наредбата може да бъде обявена дори в рамките на деня и най-късно до утре.

Паралелно с това продължават протестните действия в подкрепата на искането на провеждащия гладна стачка Никос Романос. В 12:00 в центъра на Атина се проведе ученически митинг, а в Солун анархисти ще проведат протест в двора на факултета по философия на Аристотеловия университет. Сутринта около 50 студенти окупираха сградата на ръководството на университета.

По-рано днес 12 участници в снощните сблъсъци, които последваха шествието в подкрепа на Никос Романос в Атина бяха отведени за показания пред прокурор. Общият брой на задържаните по време на размириците бе 31 души.

По време на сблъсъците бяха преобърнати поне два луксозни леки автомобила. Размирниците подпалиха и един автобус от градския транспорт, като преди това накараха пътниците и шофьора да слязат. 

Категории: Криминална хроника гладна стачка Никос Романос отпуск за обучение анархисти протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus