Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дайселблум към Варуфакис: Току що уби Тройката

31 Януари 2015 / 13:01:03  GRReporter
1858 прочитания

„Току що уби Тройката”. Това, изглежда, е прошепнал Йерун Дайселблум на Янис Варуфакис в края на съвместната пресконференция. На нея гръцкият министър  на финансите обяви пред председателя на Eurogroup, че правителството е решено да не иска удължаване на програмата и да не продължи сътрудничеството си с Тройката.

През последните секунди на пресконференцията Варуфакис заявява: „Нашето правителство ще се стреми към най-доброто възможно разбирателство с легитимните институции от Еврозоната и ЕС, и с Международния валутен фонд. Но с една тричленна комисия, имаща за цел да прилага програма, чиято логика според нас е антиевропейска, с тази комисия, която дори според Европейския парламент стои на гнила почва, нямаме за цел да си сътрудничим”.

В този момент преводът леко се забавя и след като Дайселблум си маха слушалките и прави гримаса, се обръща към гръцкия финансов министър, като казва нещо. Двамата мъже се изправят, Варуфакис протяга ръката си, и след като холандецът също протяга- с леко закъснение- своята за едно бързо ръкуване,  прошепва нещо. Според  присъстващите е казал „Току що уби Тройката”. Варуфакис реагира, като казва нещо като „Уау!” и двамата мъже се отдалечават, без да си разменят други думи.

Междувременно, европейските медии коментираха широко срещата в Атина.

„Конфликт в Атина: гръцкият министър на финансите показва вратата на Тройката”- това е заглавието на статията на немското списание Spiegel за резултатите от срещите на председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум в Атина. Списанието коментира, че гръцкото правителство променя становището си и не приема сътрудничеството с тройката, като отхвърля политиката за строги икономии.

Британският вестник Guardian цитира кореспондентката си в Атина Хелена Смит: „Посещението на Йерун Дайселблум в Атина приключи, след като Варуфакис го смрази с изявлението си за тройката. Холандецът изглеждаше разгневен, когато се наведе напред и прошепна нещо в ухото на Варуфакис, а гръцкият министър не отговори. Служител на Министерството на финансите, който стоеше зад мене, само каза „О, Боже мой”. Друг каза „Питам се дали е време да си събера нещата?”. По време на пресконференцията човек можеше да почувства наелектризираната атмосфера”.

И публикацията на френския Le Soir със заглавие „Увеличава се напрежението между Гърция и Eurogroup” отбелязва съществуващото напрежение между двамата мъже и говори за срива на Атинската борса след тяхната среща.

 

www.protothema.gr

В петък вечерта Янис Варуфакис в интервю за предаването Newsnight на BBC2 отдаде създалото се впечатление относно епизода с Дайселблум на  погрешен превод на думите му.

Той обаче повтори тезата си, която изрази и пред председателя на Eurogroup, че гръцкото правителство няма да разговаря със служители на тройката. По време на интервюто не липсваше напрежение и се стигна до там, министърът на финансите да поиска от водещата на предаването  Емили Мейтлис да спре да го прекъсва "нелюбезно". Той обвини репортерите на британския канал в Атина, че са излъчили неточни репортажи. Варуфакис каза, че правителството е готово да дискутира с МВФ, Европейския съюз и Европейската централна банка, и с всяка държава-членка на ЕС. Според него обаче тройката има две нива: едно институционално, с което правителството е готово да се договаря, и второ- на служителите, които „са добри хора и аз нямам нищо против тях” по думите на министъра. Тези служители според него обаче са поискали прилагането на неприложима програма, която не води до резултати.

 

 

Категории: Йерун Дайселблум Янис Варуфакис среща в Атина пресконференция тройка Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus