Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дайселблум: Международна конференция за гръцкия дълг съществува и тя се казва Eurogroup

30 Януари 2015 / 18:01:45  GRReporter
1253 прочитания

„От огромно значение е Гърция да продължи по пътя на възстановяването на икономиката. Едностранните фискални действия не могат да бъдат път на развитие”, заяви холандският министър на финансите и председател на Eurogroup Йерун Дайселблум след срещата с гръцкия си колега Янис Варуфакис в Атина.

По време на кратката пресконференция той заяви, че целта на посещението му е била да се запознае с намеренията на новото гръцко правителство и да обсъди с него вероятни решения след края на отсрочката, която бе дадена на програмата за подкрепа към Гърция до края на февруари.

Йерун Дайселблум посочи, че въпросът относно удължението на програмата ще бъде обсъден през следващите седмици, като допълни, че краят на преговорите ще зависи от позицията на Атина. Председателят на Eurogroup отбеляза също, че Гърция не може да се разграничи от сключените споразумения, както и че изборите не са решили проблемите на страната.

От своя страна гръцкият министър на финансите посочи, че правителството няма намерението да си сътрудничи с надзорната тройка. „Съвсем различно е да си сътрудничим с институции като Европейския съюз и Международния валутен фонд и съвсем различно – с една тричленна и стояща на гнила почва комисия с антиевропейска логика , която е назначена да следи изпълнението на програма, която ние отхвърляме”, подчерта Варуфакис.

Той допълни, че новият гръцки кабинет има план за дълбоки реформи, които трябва да бъдат проведени „без страх и емоции” и ще бъдат гаранция за балансирани държавни бюджети с малки първични излишъци в бъдещето.

Намеренията на гръцкото правителство проличаха по-рано днес, а информацията, че Гърция прекъсва всякакво сътрудничество с надзорната тройка се появи в още докато течеше срещата между Варуфакис и Дайселблум. Потребителят Zerohedge съобщи, че кабинетът не желае завръщането на представителите на кредиторите в Атина, като се позова на международната агенция Ройтерс.

В допълнение, в  интервю за вестник New York Times  Янис Варуфакис заяви, че Гърция не иска следващия транш от помощната програма в размер на 7,2 милиарда евро. „Нашата задача не е да получим следващия транш, а да седнем и да преразгледаме цялата програма. Да преструктурираме държавния дълг и икономиката, за да получим парите, от които се нуждаем”.

Първата среща  Йерун Дайселблум в Атина бе с премиера Алексис Ципрас, но разговорът помежду им не бе последван от официални изявления.

Според източници по време на срещата гръцкият министър-председател е заявил, че правителството му е готово да започне изпълнението на реформи, които ще имат за цел да се преборят с укриването на данъци, корупцията и клиентелистките връзки. 

Категории: Политика Йерун Дайселблум Янис Варуфакис Eurogroup надзорна тройка държавен дълг програма за финансова помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus