Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Даниел Митов: Решението на сирийския проблем включва и отстраняването на Башар ал-Асад от власт

21 Октомври 2015 / 15:10:44  GRReporter
714 прочитания

Мария Спасова
    България и Гърция обсъждат и си сътрудничат за намирането на решение в Сирия и Близкия изток и за овладяването на бежанската вълна. Това е заключението от разговорите, които днес имаха в Атина първите дипломати на двете страни Даниел Митов и Никос Кодзиас. Българският министър на външните работи заяви, че решението на конфликта в Сирия трябва да се търси само чрез близко сътрудничество на всички страни, които се стремят към мир и стабилност в Сирия и в Близкия изтор. Според него решението не може да се постигне с участието само на една страна.
    Сирия и бежанската вълна
    “Разбираме, че Русия има роля в ситуацията в Сирия, но проблемът там не може да бъде решен без да се изпълнят някои условия, които засягат Башар ал-Асад. Той е отговорен за катастрофата, сполетяла Сирия и целия Близък изток. Затова трайното политическо решение на конфликта там трябва да включва и отстраняването му от власт”, бяха думите на министър Даниел Митов. Припомняме, че вчера Башар ал-Асад направи изненадващо посещение в Москва. Той бе приет от руския президент Владимир Путин, а разговорите им са минали в приятелска обстановка.
    Гръцкият външен министър Никос Кодзиас се съгласи с българския си колега, че бежанските потоци трябва да бъдат овладени преди да са достигнали границите на Европейския съюз. Затова страните от Съюза трябва да помогнат на Турция, Йордания и Ливан, където има голяма концентрация на бежанци от Сирия.
    България и Гърция си сътрудничат и в борбата с мрежите от трафиканти на бежанци и имигранти. Министър Даниел Митов съобщи, че всеки месец висш офицер от българската полиция посещава Атина именно, за да се противодейства по-ефективно на трафикантите. “Мога да говоря само за това, което става от българската страна на границата. напоследък залавяме все повече трафиканти. България увеличи глобите и направи по-строги наказанията за този вид престъпност. Доколкото знам и в Гърция наказанията са доста строги”, каза още министър Митев.
    България и Шенгенското споразумение
    “Гърция твърдо подкрепя включването на България в Шенгенското споразумение. Това е въпрос, който както знаете, занимава и Румъния”, обяви министър Никос Кодзиас. Даниел Митов уточни, че приемането на България в Шенген ще стане поетапно. Първо ще се започне с морските граници, след това с въздушните и накрая към Шенгенското пространство ще се включат и сухопътните граници.
    Газовият интерконектор ще е готов 2017
    Това обяви Никос Кодзиас, като уточни, че основните работи ще започнат през 2016. Първите дипломати на България и Гърция естествено са обсъдили и енергийното сътрудничество между двете страни. Диверсификацията на енергийни източници не само за двете страни, но и за всички страни от Европейския съюз е приоритет в енергийната политика, стана ясно от изявленията на двамата министри. Ключова роля има газовият интерконектор, който ще позволи снабдяването с природен газ на страните от север чрез България и Румъния и на запад чрез Сърбия.
    “Мащабите на проекта се промениха. Той стартира по-скромно, но сега вече искаме повече газ, от повече източници и на по-ниски цени. Това е в интерес на България и Гърция, но и на всички страни от Европейския съюз. Интерконекторът е необходим и няма съмнение, че ще се осъществи”, заяви министър Даниел Митов. Вижте изявлението на българския първи дипломат за газовата връзка с Гърция:


    Гръцкият президент ще посети София
    Посещението на Прокопис Павлопулос в София е насрочено за 14-16 декември, обяви министър Никос Кодзиас. Той също така съобщи, че веднага след това посещение ще се организира и междуправителствена среща на високо ниво между България и Гърция. По-рано сутринта българският външен министър Даниел Митов се срещна и с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

Категории: Башар Асад Сирия Близкия изток Русия. Владимир Путин Даниел Митов Никос Кодзиас бежанска вълна газов интерконектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus