Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Делото срещу “Златна зора” започна без основните обвиняеми

20 Април 2015 / 13:04:53  GRReporter
694 прочитания

Мария Спасова

Тричленен състав на Атинския апелативен съд даде днес ход на делото срещу гръцката неонацистка партия “Златна зора”, но първото заседание по него се отложи за 7 май. Лидерите на гръцките неонацисти не се явиха в съдебната зала, а един от тях дори не беше представен от адвокат. Това даде основание на съдиите да отложат делото. От общо 69-тимата обвиняеми се явиха едва 40, сред тях беше и бившият депутат от "Златна зора" Статис Букурас, докато лидерът на партията Никос Михалолякос, говорителят Илиас Касидиарис и цялото партийно ръководство не се явиха в съда. Съдебни анализатори коментират, че по този начин ръководството на Златна зора отрича правосъдната система в страната, а адвокатите на обвиняемите ще използват всеки случай да бойкотират и отлагат процедурата на правораздаване.

Политическите наблюдатели определят като историческо съдебното дело, защото за първи път политически лидери са поставени на подсъдимата скамейка по криминални обвинения. Това е и първото съдебно дело по обвинения в нацизъм и фашизъм в най-новата история на Гърция.
    Процесът е исторически и по мащабите си - 69 обвиняеми, 130 адвокати на защитата и обвинението, 150 призовани свидетели. След изслушването им съдиите Мария Лепениоти, Андреас Докос и Гестимани Цулфоглу ще трябва да решат дали “Златна зора” е нацистка организация, която е действала под прикритието на политическа партия. Това твърди в обвинението си от много на брой страници заместник главния прокурор Хараламбос Вурлиотис.
    Тезата на прокурора се подкрепя от три конкретни случая. Първият е убийството на рапъра Павлос Фисас през септември 2013 от членове на гръцките неонацисти. Родителите на Фисас бяха едни от първите, които пристигнаха в съдебната зала. Там присъстваше и физическият убиец на рапъра - Георгиос Рупакиас.

Вторият случай е убийството на пакистански работник в квартал Петралона през 2012. В съдебната зала присъстваха представители на множество имигрантски организации, които ще свидетелстват на процеса за серия нападения срещу чужденци. Третият случай е нападенията срещу членове на комунистическия синдикат ПАМЕ в квартала Перама пак през септември 2013.
    Процесът започна при драконови мерки за сигурност в специално обзаведената зала в женското крило на затвора “Коридалос”. Много преди обявения начален час районът около затвора бе отцепен от мощни части на Силите за борба с масовите безредици. Причината - две паралелни демонстрации на членове и симпатизанти на Златна зора и на леви и имигрантски организации срещу расизма и фашизма.

 

Категории: Златна зора съдебен процес затвора Коридалос гръцки неонацисти Павлос Фисас мерки за сигурност сили за борба с масовите безредици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus