Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Димитър Бербатов - бижуто на гръцкия футбол

28 Септември 2015 / 09:09:33  GRReporter
4321 прочитания

Мария Спасова
    Фактите са ясни - откакто Димитър Бербатов стана част от солунския ПАОК, отборът няма загуба. Какво е влиянието на българската футболна звезда върху съотборници и противници стана очевидно и снощи. Митко беше на терена по-малко от 30 минути в мача Атромитос-ПАОК, но с един гол и една асистенция донесе победата на своя тим. С присъщата си скромност след мача той каза: “Няма значение какво правя аз, а отборът. Той е над всичко”. Тази седмица на стадиона в Тумба ПАОК ще домакинства на два изключително силни противници - в четвъртък за Лига Европа ще играе с Борусия Дортмунд, а в събота, за гръцкото първенство ще срещне атинския ас Олимпиакос.
    “Борусия Дортмунд е много добър отбор. Трябва да се концентрираме първо върху този мач, след това ще мислим за Олимпиакос”, заяви Димитър Бербатов. Очевидно треньорът Игор Тудор, който досега отказваше да пуска българина като титуляр е променил мнението си. След мача на стадиона в Перистери той обяви, че Бербатов ще е сред 11-те футболисти на ПАОК, които ще излязат срещу Борусия Дортмунд.
    Хърватинът не крие, че търсената химия между Бербатов и другия централен нападател на солунчани Клаус Атанасиадис му причинява “приятно главоболие”. Засега двамата си поделят времето на терена и някак си се създава впечатлението, че няма място и за двамата в нападението на ПАОК. Тудор смята за незаменим третия нападател на черно-белите, словашкия национал Робърт Мак. Той наистина има проблем с отбелязването на голове, но е този играч в отбора, който създава головите положения. Все още не е ясна схемата на отбора за мача с германците от Дортмунд, нито какъв пост ще бъде възложен на Димитър Бербатов.
    Добрите думи за българина не спестиха и противниците. Защитникът на домакините от Атромитос Сократи Фитанидис дори го нарече “бижуто” на гръцкото футболно първенство. “Той е голям футболист, който издига нивото на гръцкия футбол. Дано да дойдат и други такива футболисти”, заяви Фитанидис пред радио Arena FM 89,4.
    И друг път сме говорили за топлите думи, с които гръцките медии и спортни журналисти говорят за българската футболна звезда. Снощният мач на солунчани с атинските “безстрашни гълъби” (в превод Атромитос е безстрашен, а името на квартала е Перистери или гълъб - б.а.) не направи изключение. “Победа с подписа на Бербатов” е заглавието на вестник Етнос. Телевизия Скай отбелязва, че именно Бербатов е направил обрата в мача със собствения си гол след корнер в 72-та минута и подаването към Мак, когато в 90-та минута словакът реализира победния гол за гостите.
    Спортното издание contra.gr набляга на психологическото влияние, което оказва Бербатов върху съотборници и противници. “ПАОК вече има футболист, който знае да побеждава без да се изпотява. Българинът побеждава като контролира топката без да се налага да се напряга. Когато докосне топката, той знае какво да прави с нея без да му се налага да я разиграва без смисъл и цел”, пише в коментара си за снощния мач изданието. То посочва, че Бербатов непрекъснато говори на съотборниците си, дава им насоки, съветва ги как да овладеят топката, на кого да подадат, как да се движат по терена. “Бербатов ги учи на футбол. Той е играч много над нивото на гръцкия футбол”, заключава contra.gr.
    Друго спортно издание gazetta.gr набляга на въздействието на Бербатов върху противниците му. “Самата му поява на терена вече изнервя противника. Всички се скупчват около него и остават непокрити други нападатели на ПАОК. Така стана възможен голът на Мак в 90-тата минута с Атромитос”, пише изданието. То припомня, че от много време ПАОК не е постигал обрат в играта и побеждавал в два поредни срещи и това въобще не е случайно съвпадение с присъствието на Бербатов на терена и в отбора.
    Много медии припомнят и изявленията на българската звезда след мача с АЕК, че се е наситил от голове в кариерата си и сега за него е по-важно да създава възможности за съотборниците си. “Когато си щедър като човек, не се стресираш за голове и помагаш и на съотборниците си”, коментират запалянковците.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Митко Бербатов не забравя и благотворителната си дейност. През миналата седмица той се срещна с представители на Гръцкия клуб на почитателите на Манчестър Юнайтед. Те му подариха различни сувенири, сред които и собствената му фланелка от Манчестър Юнайтед с всички мачове и голове, които е отбелязал за червените дяволи. Клубът и Бербатов се споразумяха за съвместна благотворителна инициатива с фондацията му в България, на която ще присъства лично и футболната звезда.

Категории: Димитър Бербатов ПАОК Атромитос Борусия Дортмунд Игор Тудор Лига Европа гръцко футболно първенство Олимпиакос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus