Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До края на годината в Гърция ще има нови избори

20 Януари 2015 / 16:01:14  Анастасия Балездрова
2094 прочитания

От началото на последната седмица преди предсрочните парламентарни избори на 25 януари на официалния сайт на СИРИЗА се появи своеобразен часовник, който отброява времето „до идването на надеждата”. Според социологическите проучвания в очите на над 30 на сто от избирателите надеждата е олицетворена от радикалната левица, която вече се готви да поеме управлението на страната.  

В същото време основните насоки на нейната политика остават загадка, тъй като въпреки критичния за Гърция момент от СИРИЗА все още не са разкрили картите си по жизненоважни за страната въпроси като каква ще бъде политиката им по отношение на кредиторите и как ще осигурят ресурси за обещаната щедра социална политика във вътрешността на страната.

За изборите и последиците от вота на гръцките избиратели в неделя GRReporter разговаря с политолога Пламен Тончев.

Какъв смятате, че ще е вероятният резултат от изборите?

Всички проучвания потвърждават преднината на СИРИЗА от порядъка на 3-4 на сто. Смятам обаче, че настоящата последна седмица преди изборите ще е решаваща, понеже поне милион граждани все още се колебаят за кого или дали изобщо да гласуват.

Друга една неизвестна е свързана със състоянието на банките. Ако например има голямо изтичане на средства от влоговите сметки, това може да подсили опасенията на гърците от едно евентуално правителство на СИРИЗА и да даде някакви точки на Нова демокрация.

Не бих изключил и екстрени обстоятелства, свързани със сигурността и обществения ред в страната. Имам предвид събития като задържането на един от терористите, ръководил група, която е готвила атентат в Антверт, в Белгия. Не се знае какви неща може да възникнат във връзка с екстремисти, терористи, ислямисти и т.н. Напрежението през последната седмица преди изборите се покачва и не е изключен някакъв сблъсък. Това са неща в сферата на непредвидимото, но не могат да бъдат изключени.

Затова казвам с резерви, че СИРИЗА е напред, но последната седмица ще е решаващата за вота. Много се говори и за това как ще се класират останалите партии и най-вече коя ще е третата по сила сред тях. Аз не изключвам това да е Златна зора. Според проучванията засега на трето място е Потами, но всички анализатори казват, че Златна зора има и скрит вот. Той може да е поне 1 на сто. Това са гласоподаватели, които по лични съображения не декларират в проучванията, че ще подкрепят Златна зора, но е възможно в неделя да гласуват именно за нея. А разликата между четирите малки партии (Потами, ПАСОК, Златна зора и Комунистическата партия на Гърция)е много малка. Всички са между 4 и 5 на сто.

Гръцката избирателна система е организирана така че всъщност съдбата на СИРИЗА ще се предопредели от Независимите гърци и Движението на демократите социалисти на Георгиос Папандреу. Ако тези две партии не прескочат прага от 3 на сто СИРИЗА ще се доближи до абсолютното мнозинство от 151 депутатски места.

И всичко това при условие, че се потвърдят социологическите проучвания. А нещо, което е характерно за тях относно конкретните избори е, че всички те са изключително ненадеждни.

Кое ще е водещото във вота на гръцките граждани?

Смятам, че дебатите по време на предизборната кампания имат два общи знаменателя. Първият от тях са предстоящите преговори за преструктурирането на гръцкия държавен дълг, който в момента е 320 милиарда евро. Вторият е подписването на ново споразумение с кредиторите, тъй като е ясно, че Гърция все още не е в състояние да покрива сама текущите си разходи.

Иронията и характерна черта на тези избори е, че повечето граждани ще гласуват с пълно недоверие към партиите. Поддръжниците на Нова демокрация знаят, че успехите, на които се позовава Андонис Самарас са фиктивни в голяма степен. Поддръжниците на СИРИЗА пък скрито се надяват, че радикалната левица няма да предизвика разрив с Европейския съюз въпреки бойната си предизборна реторика. Мисля, че най-осмисленият и най-конструктивен вот е в центъра, докато гласовете за комунистите и Златна зора по-скоро почиват на инерция и чисто и просто на отхвърлянето на други алтернативи.

Смятам, че това са съображенията на гласоподавателите поне за основните партии, които е вероятно да влязат в парламента.

Какви са шансовете СИРИЗА да състави самостоятелен кабинет?

Аз предвиждам много сериозни вътрешнопартийни проблеми във вътрешността на СИРИЗА. Партията така или иначе е коалиция от групировки с доста различни възгледи по ред въпроси. Тези различия неминуемо ще доведат до разцепване в СИРИЗА, независимо дали това ще се случи веднага след изборите или малко по-късно.

Кои въпроси ще причинят това разцепване на радикалната левица?

Един щекотлив въпрос за СИРИЗА например е самата валутна единица. В левите групировки и в така наречената „Лява платформа” съществуват гласове,  които поставят под въпрос оставането на Гърция в еврозоната изобщо. Официалната позиция на СИРИЗА е, че еврото е националната валута на страната, но това не е толкова очевидно във вътрешнопартийните дебати.

Друг щекотлив въпрос е свързан с това при какви условия Гърция трябва да подпише ново споразумение с кредиторите си. Дали това ще представлява нов меморандум и при какви условия трябва да бъде приет или ще бъде някакво джентълменско споразумение, което лично аз не смятам за възможно. Така че, вътрешни раздори в СИРИЗА ще има.

С коя/и партии биха могли да сформират коалиционно правителство?

В ляво от СИРИЗА, Комунистическата партия и ултралявата Антарсия са по определение опозиционни партии и аз не вярвам, че те ще се съгласят да участват в кабинет със СИРИЗА, както и изобщо да влязат в управлението. Тоест, разговорите с партии в ляво от СИРИЗА нямат никакъв смисъл.

Категории: Политика предсрочни избори СИРИЗА правителство меморандум държавен дълг разцепване банкова криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus