Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Документът, с който Гърция поиска оставането на Тройката

19 Февруари 2015 / 16:02:55  GRReporter
968 прочитания

Гръцките власти са поискали удължаване на основното споразумение с кредиторите (Master Financial Assistance Facility Agreement) за срок от 6 месеца. През този период те ще се опитат да използват максимално гъвкавостта на настоящото споразумение с цел е успешното му приключване и преразглеждане, като се вземат предвид гръцките предложения от една страна и кредиторите от друга. Това се посочва в проекто-писмото, подписано от финансовия министър Янис Варуфакис по повод искането за удължаване на споразумението с дата 18 февруари.

В писмото правителството се ангажира да пристъпи към по-сериозни и по-мащабни реформи, да постигне финансова стабилност и устойчивост на дълга и да работи за повишаване на социалната справедливост. Управляващите ще се опитат да минимизират високата социална цена на кризата, без обаче в документа да използват  съчетанието „хуманитарна криза“.

Според съдържанието на писмото, Гърция ще изпълни поетите финансови задължения към всички свои кредитори. Намерението на правителството е да си сътрудничи с партньорите, като признава основното споразумение с кредиторите за задължаващо по отношение на финансовото и процедурното му съдържание.

Според писмото на финансовия министър, седем са причините, поради които Гърция иска шестмесечно удължаване на споразумението, а именно:

  1. За да бъдат договорени взаимноприемливи финансови и административни условия, чието прилагане в сътрудничество с кредиторите, ще стабилизира фискалната ситуация в Гърция, ще доведе до първични излишъци, ще обезпечи устойчивостта на дълга и ще подпомогне постигането на бюджетните цели за 2015, предвид настоящата финансова ситуация.
  2. Ще се гарантира в тясно сътрудничество с Европа и международните партньори, че всяка нова мярка ще бъде изцяло финансирана, като няма да има едностранни действия, които ще подкопаят постигането на бюджетните цели, икономическия растеж и финансово-кредитната стабилност.
  3. Ще позволи на Европейската централна банка да започне отново да приема гръцките облигации като залог за предоставяне на ликвидност на гръцките банки.
  4. Ще разшири достъпа до средства на Фонда за финансова стабилност.
  5. Ще позволи започването на технически преговори между Гърция, Европа и Международния валутен фонд във връзка с новия договор за възстановяване и развитие.
  6. Ще се постигне договореност за рамките на надзор от Европа, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за срока на удължаването на споразумението.
  7. Ще бъдат обсъдени начините за въвеждането на евентуални нови мерки, свързани с дълга, в рамките на решението на Eurogroup от месец ноември 2012.

Говорител на председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер нарече гръцкото искане за 6-месечно удължаване на споразумението Master Financial Assistance Facility Agreement „положителен знак“.

Както написа в Twitter журналистът Тони Конъли, «Юнкер смята искането на Гърция за положителен знак, който би могъл да отвори пътя за един разумен компромис». По-късно обаче германият министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че това предложение "не е достатъчно основание за разрешение на проблема". Той обясни, че гръцкото искане е опит за "финансиране, без Атина да се съобразява с изискванията на програмата. Писмото не отговаря на критериите, котио еврогрупата определи в понеделник".

 

 

Категории: Янис Варуфакис финансов министър писмо еврогрупа споразумение удължаване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus