Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама заподозрени за ислямски тероризъм арестувани в Александруполис

31 Януари 2016 / 14:01:08  GRReporter
920 прочитания

В четвъртък специалните сили арестуваха в Александруполис двама души, заподозрени за ислямски тероризъм. Това са 29-годишният Мирсад Бекдашевич от Босна, както и 20-годишен мъж от Йемен. И двамата са имали шведски паспорти.

Двамата заподозрени са пътували от Швеция до Атина миналата седмица, а оттам са стигнали до граничен пункт Кипи, окръг Еврос, като вероятната им цел е била Сирия или Ирак. Шведските власти не са информирали службите за сигурност в Европа за действията на двамата.

У мъжете са открити ножове, мобилни телефони, пари, военни дрехи, както и автобусни билети. Полицията е повдигнала обвинение за незаконно притежание на оръжие, по-късно прокуратурата го е потвърдила и е повдигна ново – за участие в терористична група. По информация на властите, двамата са свързани с ислямския тероризъм.

На 19 октомври 2005 босненецът е бил арестуван в Сараево, в къщата на леля му. Полицията е открила тогава самоделен колан с взрив, 18 кг взривни вещества, както и видео с указания за изготвянето на бомба. Открито е и видео, в което босненецът, заедно с 20-годишен турчин, арестуван заедно с него, носят ски маски, седят до оръжия и взривни материали и заплашват с нападения в Европа като отмъщение срещу страните, изпратили войски в Ирак и Афганистан. Босненецът е бил осъден на 15 години затвор, излежал е част от наказанието, след това е получил политическо убежище в Швеция.

Двамата мъже тогава са били заподозрени, че в Сараево планират терористична атака срещу посолството на западна страна и са били под непрекъснато наблюдение след пристигането им в града на 27 септември 2005.

Категории: заподозрени ислямски тероризъм арест Александруполи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus