Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Две гръцки "очи" наблюдават Луната

31 Октомври 2015 / 14:10:13  GRReporter
788 прочитания

От гръцка територия ще се извършва детайлно наблюдение на небесните тела, като комети, астероиди, метеорити, които се движат близо до Луната или се сблъскват с нея. Целта е да се предвидят рисковете за нашата планета.

Първата супер съвременна камера е установена на телескопа Newall, с диаметър 62,5 см, в Националната обсерватория в Атина. Установяването й е в рамките на проекта NELIOTA, финансиран от Европейската космическа служба (ESA). Членове на екипа NELIOTA в обсерваторията са свързали камерата и вече са записали картини от Луната и други астрономически обекти.

През пролетта на 2016 камерата CMOS Andor Zyla ще бъде установена на телескопа в Крионери, с диаметър 1,2 м., когато бъде завършена модернизацията му. Телескопът се намира в планината Килини, област Коринтия, на надморска височина 900 метра и принадлежи също на Националната обсерватория.

Проектът NELIOTA изучава небесните обекти, които приближават Земята и може да паднат на нея. За тази цел се проучват честотата и разпределението на падане на метеоритите и другите малки обекти на повърхността на съседната на нашата планета Луна.

Модернизирането на телескопа на Крионери се извършва точно за да бъде използван в рамките на този проект. Благодарение на новите камери и на специалния софтуер, контролиращ телескопите, две години ще се записват автоматично паданията на Луната дори на най-малките метеорити с тегло няколко грама, които предизвикват слаби проблясъци с трайност по-малко от една секунда.

До повърхността на Земята достигат само най-големите метеорити, тъй като малките изгарят в атмосферата по време на падането. Но на Луната няма атмосфера и затова е възможно с подходящия телескоп да се наблюдават и най-малките метеорити, падащи на повърхността и оставящи следи.

Учените искат да научат колко често падат такива тела и доколко са опасни за спътниците на орбита около Луната, както и за бъдеща космическа мисия като тази, планирана от ESA към Луната.

Данните от наблюденията ще са на разположение на научната общност и на широката публика чрез мрежата.

 

Категории: NELIOTA проект телескопи Луна наблюдение метеорити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus